Το «πανηγυράκι» στα κατεχόμενα για την 33η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

To Νοέμβρη του 1983 η ντροπή του 1974, μετουσιώθηκε σε “κρατική” υπόσταση στο κατεχόμενο τμήμα

attila-army-in-cyprusΤο 1983 ο τότε κατοχικός ηγέτης και πρώην επικεφαλής της δολοφονικής τρομοκρατικής ΤΜΤ, Ραούφ Ντενκτάς με τουρκική επίνευση, προχωρούσε σε ανακήρυξη του ψευδοκράτους. 

Έκτοτε στις εκδηλώσεις φανατισμού, τουρκικού σοβινισμού και εθνικής μισαλλοδοξίας συμμετέχουν κανονικά Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αν και φέτος φαίνεται ότι η παρουσία εκπροσώπων της Άγκυρας εμφανίζεται κάπως πιο υποβαθμισμένη.

Οι επίσημοι εορτασμοί της 33ης επετείου της ανακήρυξης  του ψευδοκράτους άρχισαν με το διάγγελμα του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προς τον «λαό» που μεταδόθηκε χθες από τη ραδιοφωνία και τηλεόραση του παράνομου Μπαϊράκ. Υπήρξε ταυτόχρονα και ρίψη 21 αποχαιρετιστήριων βολών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή εις μνήμην του δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ παρά τον τάφο του.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν τελετές σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων. Η κύρια τελετή άρχισε στις 10 το πρωί στη λεωφόρο δρα Φαζίλ Κιουτσιούκ. Στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκεται ο πρώτος διοικητής του στρατού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Μουσά Αβσεβέρ.

Ο διοικητής είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η επιχείρηση που έγινε πριν από 42 χρόνια στην Κύπρο έγινε προκειμένου να εμποδιστεί το κίνημα της Ενωσης που συνέβη μετά το πραξικόπημα από τη φασιστική ελληνική χούντα».

Είπε ακόμη ότι ενόσω οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού συνεχίζονται, οι ίδιοι συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να βελτιωθεί το «κράτος», η οικονομία και η δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία πάντοτε έδινε τη στήριξή της και ευχαρίστησε την Άγκυρα για όλα.

turkish-general-musa-avsever

Ο Τούρκος διοικητής είχε επίσης συνάντηση με την «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Σιμπέλ Σιμπέρ η οποία είπε ότι η Τουρκία περνά από δύσκολους καιρούς αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλύτερα τόσο για τους «Τούρκους της Κύπρου» όσο και για την Τουρκία.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν ειρήνη στο νησί και ότι αυτό είναι σημαντικό για τις συζητήσεις που γίνονται στο Κυπριακό.

Η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Τούρκους της Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι το «κράτος» θα είναι ιδρυτικός εταίρος σε μια λύση. Το συνιστών κράτος, είπε, θα πρέπει να έχει εγγυήσεις και αυτό είναι που επιδιώκεται.

«Ελπίζω η ε/κ πλευρά να επιδιώκει ένα τέτοιο συνεταιρισμό και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε έναν ισότιμο συνεταιρισμό», είπε.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα που προσφέρουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη εγγύηση.

Αντικατοχικές και αντιφασιστικές  εκδηλώσεις

«Κυπριακή Δημοκρατία – Ελεύθερη – Ενωμένη Πατρίδα» είναι το σύνθημα που σύσσωμα θα εκφράζεται από μαθητές και φοιτητές στις σημερινές αντικατοχικές εκδηλώσεις οι οποίες καταδικάζουν το ψευδοκράτος, ανακοίνωσε η ΠΣΕΜ. Δύο μέρες μετά, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν πλαισιωμένες από τα συνθήματα «Κύπρος – Πολυτεχνείο Ποτέ Πια Φασισμός» και «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», τιμώντας τους νεκρούς και τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου. Αντικατοχική συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πρωτεύουσα, στο γήπεδο του ΟΡΦΕΑ, με προσυγκέντρωση στις 10:30 στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου. Αντίστοιχη συναυλία θα λάβει χώρα και στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου), στη Λεμεσό. Ενώ σήμερα σε Λάρνακα, Πάφο, Αμμόχωστο οι εκδηλώσεις των δύο επετείων θα υλοποιηθούν από κοινού. Στις 17 Νοεμβρίου, φοιτητές και μαθητές –ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ αντίστοιχα– καλούν σε πορεία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.