ΠΕΛΕΡΙΝ: Ο Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Τσίπρα και ο Ακιντζί στην Άγκυρα

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο η χθεσινή πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης.

Mont Pelerin dinner

Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής το δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας συνέχισης των συνομιλιών επί των κριτηρίων του εδαφικού, στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία επί των κριτηρίων δεν είναι ακόμα κοντά. 

Αυτό άφησαν να εννοηθεί διπλωματικές πηγές στην Αθήνα μετά την ενημέρωση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τα σπουδαία αναμένονται σήμερα καθώς θα ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, εάν θα κατατεθούν χάρτες και εάν θα οριστεί ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη. Η βασική διαπραγμάτευση της χθεσινής μέρας φαίνεται ότι καταγράφηκε σε άλλους χώρους και, κυρίως, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Το δείπνο άρχισε λίγο μετά τις 8 (9 ώρα Κύπρου) της Κυριακής στην παρουσία των δύο ηγετών, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του εκπροσώπου των κατεχομένων, Μπαρίς Μπουρτζιού. Συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Δύομιση περίπου ώρες μετά την έναρξη του δείπνου εργασίας αποχώρησαν οι διαπραγματευτές και οι κκ. Χριστοδουλίδης και Μπουρτζιού. Το δείπνο συνεχίστηκε στην παρουσία των δύο ηγετών του κ. Ειντε και της κ. Σπέχαρ.

Πηγές και από τις δύο πλευρές θεωρούσαν πάντως βέβαιο ότι σήμερα Δευτέρα θα έχουν κατάληξη στα κριτήρια και την ημερομηνία σύγκλισης της πολυμερούς διάσκεψης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα πριν το δείπνο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Κυριακής, πριν το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων στο Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών της Κυριακής.

  • Νωρίτερα, ο Ακκιντζί είχε ζητήσει δίωρη αναβολή της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να έχει, προφανώς, διαβουλεύσεις με την Άγκυρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.