Η στάση της τ/κ πλευράς στον αριθμό προσφύγων και τη Μόρφου αιτία του ναυαγίου στην Ελβετία

Τούρκοι: Φταίει το τηλεφώνημα Τσίπρα-Αναστασιάδη

Morphou panoramic

Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. 

Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την Άγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό.

Τουρκικά ΜΜΕ: Το θετικό κλίμα για το Κυπριακό χάλασε μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα-Αναστασιάδη

tsipras-anastasiadhs-athens01

Στην Ελλάδα ρίχνουν την ευθύνη τα τουρκικά ΜΜΕ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις Ακιντζί-Αναστασιάδη για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV η διαπραγμάτευση περνάει κρίση εξαιτίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού αναφέρεται ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Προέδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα, άλλαξε.

Σύμφωνα με το NTV ο Έλληνας πρωθυπουργός, επέμεινε στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Το τουρκικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι «εξαιτίας του όρου της Ελλάδας για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύνοδο».

Στην «κρίση» των διαπραγματεύσεων αναφέρεται και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κώλυμμα στη διαδικασία και ότι χθες δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα. Αναφέρει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το εδαφικό ζήτημα, τον χάρτη ή για άλλα κριτήρια.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.