Μεγάλο τμήμα Τουρκοκυπρίων απορρίπτει την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία

katehomena-proCyprus

Μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης διαφωνεί με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων να επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα της προσάρτησης ή εναλλακτικού σχεδίου, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες. 

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγιέτ Μπουλούτ, ο οποίος, μιλώντας στο ενημερωτικό κανάλι A Haber, ισχυρίστηκε ότι «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ» και ότι: «σε περίπτωση που η ‘Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της». 

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια τοποθέτηση ενός ατόμου, το οποίο δεν γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα».

Ο τέως διαπραγματευτής και τώρα αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε:

«Από τη δική μου σκοπιά και οπτική γωνία του κόμματός μου δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος. Επίσης, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε και λύση για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο». 

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, προειδοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό οδεύουν προς ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσουν ότι «συμφωνούν ότι διαφωνούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αρ. Βικέτος

>>> Ενιαίο κράτος αλλιώς η ισλαμοποίηση δεδομένη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.