Ενημερώθηκε για τον φάκελο του Κυπριακού ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα απόφαση για τον Άιντα
antonio guteres

Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ενημερωθεί για το φάκελο του κυπριακού, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε τη χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της αποστολής καλών υπηρεσιών στη Λευκωσία και καθώς οι επόμενες συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του νέου γενικού, ρωτήθηκε αν ο κ. Γκουτιέρες θα συμμετάσχει σ’ αυτές, αν ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις από τον ειδικό σύμβουλο και αν ο κ. Άιντε θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

«Σε σχέση με το ποιος θα παραμείνει στα καθήκοντά του με τη νέα διοίκηση, αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί στην επερχόμενη ομάδα. Είναι λίγο πρόωρο να πει κανείς τι θα κάνει ο νέος ΓΓ. Είναι μέρος του μεταβατικού σχεδιασμού».

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως από την πλευρά του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έχουν γίνει εκτενείς ενημερώσεις προς τον κ. Γκουτέρες «ιδιαίτερα για εκείνα τα πολιτικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμο και ευαίσθητο σημείο, όπως είναι το κυπριακό. Ο ΓΓ Μπαν γκι-Μουν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται κάτι να πάει άσχημα (no balls are going to be dropped) στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Προφανώς καλωσορίζει σθεναρά τα πολύ θετικά νέα που ακούμε για την Κύπρο, ότι οι δύο ηγέτες προτίθενται να επιστρέψουν στη Γενεύη. Είναι θέμα το οποίο ο κ. Μπαν παρακολουθεί πολύ στενά. Είναι αναμεμειγμένος, πήγε στο Μοντ Πελεράν και είμαστε ευτυχείς που είδαμε αυτή την τελευταία εξέλιξη».

Στο ερώτημα αν ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Άιντε προτίθεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως θα επανέλθει στο θέμα, αφού ελέγξει με το γραφείο του κ. Άιντε.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.