Τερματισμός των πολεμικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι

Παραδίδονται και αποχωρούν οι “αντάρτες” και λευκόκρανοι της CIA – Οι Σύριοι γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους… 

aleppo-the-end

Συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Χαλέπι επετεύχθη μεταξύ των Σύριων ανταρτών και του συριακού καθεστώς, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν τηρηθεί η συμφωνία, τερματίζονται οι πολύμηνες πολεμικές επιχειρήσεις.

aleppo-free-2Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση των ανταρτών από τους θύλακες που κρατούν στο ανατολικό Χαλέπι. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τους Σύριους αντάρτες, με συνεγγυητή την Τουρκία.

syria-aleppo-celebrationsΜε την επικράτηση της συριακής κυβέρνησης, η σημερινή χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη νίκη στα σχεδόν 6 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Αγωνία για τους αμάχους

A man carries a child with an IV drip as he flees deeper into the remaining rebel-held areas of Aleppo, Syria December 12, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAY
A man carries a child with an IV drip as he flees deeper into the remaining rebel-held areas of Aleppo, Syria December 12, 2016.

Από τον ΟΗΕ και τη Δύση ζητούνται εγγυήσεις για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού, μετά από αναφορές για μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατελήφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως στήνει καταυλισμό για τη στέγαση 80.000 προσφύγων που θα εγκαταλείψουν το Χαλέπι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

aleppo-free-3

Άγνωστο παραμένει ακόμη το εάν θα αποχωρήσουν και οι άμαχοι. Αρχικά, η οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες και οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε θύλακα στο ανατολικό Χαλέπι θα αποχωρήσουν για την επαρχία του Χαλεπιού «το βράδυ».

aleppo-free-celebrations

Αργότερα, ο Ρώσος πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι εντός των επόμενων ωρών θα διευθετηθεί η αποχώρηση των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους αμάχους.

Η Τουρκία, βασικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι οι αντάρτες που θα αποχωρήσουν από το Χαλέπι θα μπορούν να φέρουν ελαφρύ οπλισμό, κατά βάση τα ατομικά τους όπλα.

Η ΔΕΕΣ ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων και ανταρτών

aleppo-free-4Πάντως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ως ουδέτερος ενδιάμεσος στην διαδικασία της απομάκρυνσης όσων ανθρώπων απομένουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, που διαπραγματεύονται διάφορα μέρη, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Κρίστα Άρμστρονγκ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, σημείωσε ότι «προς το παρόν, τα διάφορα μέρη ακόμη συζητούν για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας και το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή. Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί και ότι -κάτι ακόμη σημαντικότερο- ότι θα συμπεριλάβει την προστασία των αμάχων».

Η Άρμστρονγκ πρόσθεσε ότι «εάν εκπληρώνονται οι βασικές ανθρωπιστικές προϋποθέσεις, και εάν όλα τα μέρη το εγκρίνουν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ως ένας ουδέτερος ανθρωπιστικός ενδιάμεσος και να συνδράμουμε τους αμάχους που το έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια προετοιμάζουμε επείγοντα σχέδια για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα εάν απαιτηθεί».

Citizens celebrate in a street in Aleppo, Syria.
Citizens celebrate in a street in Aleppo, Syria.

Οι άμαχοι που απομακρύνονται από τις περιοχές του ανατολικού Χαλεπιού πρέπει να προστατευτούν, όπως και όσοι εξ αυτών επιλέξουν να μείνουν εκεί, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή δεν εμπλέκεται άμεσα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.