«Ασπίδα» προστασίας από Μέρκελ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

«ΠΑΓΩΝΙΑ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

tsipras-merkel-walkΝέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αξιολόγησης και της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τη συνάντηση της Αγκ. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο λένε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εκτός από τον «πάγο» που έβαλε στην πολιτική λύση, παραπέμποντας την Ελλάδα στους Θεσμούς και το Eurogroup, φέρεται να έκανε παρέμβαση υπέρ του ΔΝΤ αλλά και ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Β. Σόιμπλε που δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση που είχαν η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε όχι απλή συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά ενεργή παρουσία του ΔΝΤ.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα”.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει μονομερείς ενέργειες, καθώς η Γερμανία μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους ενέργειες.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, αλλάζουν άρδην, προς το χειρότερο, οι εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς ούτε το Ταμείο μπορεί να φύγει (κάτι που άλλωστε δεν θέλει και ο Β. Σόιμπλε) και η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο Ταμείο με τον πρωθυπουργό μάλιστα να χαρακτηρίζει ανόητους τεχνοκράτες τα στελέχη του.

Εν τω μεταξύ, στο ΔΝΤ επιτέθηκε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Αγκ. Μέρκελ. Με ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Μαξίμου τονίζεται ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση του Ταμείου αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες, και γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

tsipras-merkel-view

Συγκεκριμένα, στο non paper τονίζεται:

1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

german-greek-flagsΓερμανοί βιομήχανοι: “Στηρίζουμε την Ελλάδα.”

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούλριχ Γκρίλο σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ευρώπη μπορεί να αποδείξει με το παράδειγμα της Ελλάδας ότι είναι ικανή να βρίσκει κοινές λύσεις στα προβλήματα. Έτσι μπορεί να αποδείξει πως διαθέτει ισχύ», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.

To κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι «η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη”, τονίζει ο Ούλριχ Γκρίλο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.