Ναμί:Τα μόνα ανοικτά θέματα στην Κύπρο είναι της ασφάλειας και των εγγυήσεων

ΤΕΛΙΚΑ “ΛΥΘΗΚΕ” ΚΑΙ Η ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ; ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ;!!!

nami

«Όλα τα θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν ξεκαθαρίσει, εκτός εκείνων της ασφάλειας και των εγγυήσεων», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί.

Πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθόρισαν μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, δέκα προτεραιότητες για την προετοιμασία της ημέρας της λύσης.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες στα δημοψηφίσματα. Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Ιανουαρίου στη Γενεύη ο κ. Ναμί δήλωσε ότι «πρόκειται για πενταμερή, με τις δυο πλευρές να συναντώνται πρώτες και ακολούθως να συνεχίζουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις». Σημείωσε ότι και άλλες χώρες μπορούν να προσκληθούν, αν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων το κρίνουν αναγκαίο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι ο τρόπος για να ξεπεραστούν οι αμοιβαίοι φόβοι, όπως είπε, είναι η συνεργασία και η αξιοποίηση των ευκαιριών.Μιλώντας μετά από συνάντηση με την ομοσπονδία TUSIAD καθώς και Τουρκοκύπριους βιομηχάνους, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν φόβους λόγω εμπειριών του παρελθόντος και οι Ελληνοκύπριοι λόγω της Τουρκίας και του 1974», γι αυτό-πρόσθεσε-θα πρέπει να συνεργαστούμε και να αδράξουμε τις ευκαιρίες. Ο Ακιντζί κατέληξε λέγοντας ότι «η λύση και η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας θα έχει ευεργετική επίδραση στην περιοχή».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ΡΙΚ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα πρόκειται να ενημερώσει στις αμέσως επόμενες ημέρες το νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, πιθανότατα στη Λισαβόνα. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Γκουτιέρες θα είναι αυτός που θα στείλει τις προσκλήσεις για την «διάσκεψη για την Κύπρο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.