Οι βιασμοί αποτελούν και μορφή  γενοκτονίας (με δικαστική απόφαση)

Βιασμοί Ελληνοκυπρίων Γυναικών 1974 και μετά (εγκλωβισμένων)

Ντροπή σε όλους σας! Και σε σένα κύριε Άιντε…

attila-tank

Καθώς  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι διαπραγματευτική του ομάδα ετοιμάζονται να ξανα- μεταβούν στην ΓΕΝΕΥΗ,  μαζί με τον αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Νορβηγό Άιντε, προσβλέποντας να κλείσουν το Κυπριακό με συμφωνία που θα αναγνωρίζει την παράδοση της μισής μας πατρίδας στους Τούρκους,  τι συμβαίνει στο κόσμο;

1)  Ο γηραιότερος Βρετανός στη νομική ιστορία της χώρας,  101 ετών, ο Ralph Clarke, συνταξιούχος οδηγός φορτηγού στη Βρετανία , καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από δικαστήριο στο Birmingham  για κακοποίηση και βιασμό δύο νεαρών αδελφών κοριτσιών μεταξύ 1974 και 1983 και συνολικά βρέθηκε ένοχος για 21 κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων που διέπραξε πριν δεκαετίες. Ένα από τα θύματά του ήταν μόλις 4 χρόνων…

Ralph Clarke-old rapist

“Ίσως κάποιοι να αμφισβητούν την ουσία παραπομπής σε δίκη ενός 101χρονου άνδρα, αλλά η ηλικία δεν αποτελεί υπεράσπιση εναντίον της δίωξης, το τι είναι σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για τα θύματα ανεξάρτητα από την ηλικία του κατηγορούμενου», δήλωσε η αστυνομική ερευνήτρια της αστυνομικής δύναμης των West Midlands,  Έμμα Φάνον και πρόσθεσε, «τα θύματα του, αθώα παιδιά,  ήταν αναγκασμένα να ζήσουν μια ζωή υποφέροντας από τα τραύματα που τους επέβαλε με τις ακατανόμαστες σεξουαλικές κακοποιήσεις του, έπρεπε τελικά να πληρώσει για τα εγκλήματα του και ευχαριστώ τα θύματα για το θάρρος τους  να αποκαλύψουν τι τους είχε συμβεί και να δράσουν, ποτέ δεν υποτιμούμε το θάρρος που χρειάζεται να μιλήσει ένας».  (Independent 16.12.2016).

Bosnia dead women

2)   Τα διεθνή δικαστήρια καταδικάζουν κατηγορούμενους για βιασμούς εν καιρώ πολέμων αναγνωρίζοντας το έγκλημα του βιασμού ως έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, ως έγκλημα πολέμου, ως έγκλημα παραβίασης των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, ότι ο βιασμός ισοδυναμεί με βασανισμό, και ότι ο βιασμός μπορεί να συνιστά και μια μορφή γενοκτονίας. Παραδείγματα, οι δίκες και αποφάσεις για εγκλήματα τόσο στην πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ρουάντα, όπου καταδικάστηκαν ένοχοι για βιασμούς σε φυλάκιση επί ζωής,  ως ένοχοι  για εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεων Συνθηκών της Γενεύης του 1949 με αποφάσεις που υποστηρίζουν πλέον ότι οι βιασμοί μπορούν να συνιστούν και ένα είδος γενοκτονίας.

Αυτή κύριε Άιντε, είναι ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών που εκπροσωπείς!

 http://unictr.unmict.org/en/news/appeals-chamber-delivers-judgement-bizimungu-case

Βιασμοί Ελληνοκυπρίων Γυναικών 1974 και μετά (εγκλωβισμένων)

rape-strangle-of-woman

Στην Κύπρο δυστυχώς για 42 χρόνια δεν τόλμησε κανένας να προσάψει κατηγορίες στην κατοχική δύναμη για τους 800 και πλέον βιασμούς Ελληνοκυπρίων γυναικών. Κάποιοι  ισχυρίζονται ότι πέρασαν τόσα χρόνια και δεν υπάρχουν μαρτυρίες. ΛΑΘΟΣ. Και μαρτυρίες υπάρχουν και στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Υπάρχουν οι εκθέσεις που έστελλε τη μία μετά την άλλη ο μ. Ζήνων Ρωσσίδης μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη τεκμηριωμένες με ονόματα, χωριά, πόλεις, ημερομηνίες  και βαρβαρότητες. Μία τέτοια,  ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 1974 εξασφάλισα τότε και δημοσίευσα το 2000 στο αγγλικό μου βιβλίο « Conspiracy or Blunder?». Σήμερα υπάρχουν αποδεσμευμένες και αναρτημένες στις ιστοσελίδες του Αρχείου του ΟΗΕ.

Καταθέσεις δόθηκαν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και όταν βρήκε ένοχη την Τουρκία για τα εγκλήματά της, η απόφαση διέρρευσε στους  ‘Κυριακάτικους Τάιμς’ του Λονδίνου οι οποίοι δημοσίευσαν στις 23.1.1977 με πρωτοσέλιδους τίτλους τις βαρβαρότητες των Τούρκων.  Με αποτέλεσμα να αφηνιάσουν κυριολεκτικά οι Τούρκοι και το Φόρειν ΄Οφις να προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει τον ‘ένοχο’ της διαρροής!

sun-barbarians Η δε βρετανική ‘Σαν’ 5 Αυγούστου 1974 με πρωτοσέλιδο τίτλο ‘ΒΑΡΒΑΡΟΙ – Ντροπή τους’  κατέγραψε προσωπικές μαρτυρίες που μάζεψε και έστειλε για βιασμούς και δολοφονίες με ονόματα,  ο τότε ανταποκριτής της στην Κύπρο Iain Walker… Ειδικές αναφορές και στο δίγλωσσο βιβλίο της ‘Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο’ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – BLOODY TRUTH και άλλα…

Το παρελθόν όμως φυγείν αδύνατον, σας  έχει φτάσει όλους κύριοι και κυρίες στην Κύπρο, δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Η απόφαση για να μην απαιτήσει το θύμα δικαιοσύνη για τους βιασμούς όπως και για τα άλλα εγκλήματα των Τούρκων το 1974 ήταν τόσο τουρκική όσο και βρετανική προτροπή, με την συγκατάθεση της δικής μας πλευράς. Ο Ντενκτάς τον Σεπτέμβριο του 1974 είχε απαιτήσει  ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (total secrecy) για τους βιασμούς…

Όμως η ένοχη αυτή σιωπή και αποφυγή δικαιοσύνης για τα θύματα των βιασμών Ελληνοκυπρίων γυναικών, παιδιών και ανδρών από τους Τούρκους το 1974 και μετέπειτα εγκλωβισμένων μας, θα είναι μια ντροπή που θα βαραίνει όλους, τόσο δικούς μας- διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις, πολιτικούς και τις χιλιάδες των δικηγόρων στο νησί (που σε αναλογία πληθυσμού ίσως η Κύπρος να έχει τους περισσότερους ως ‘νήσος των δικηγόρων’ μάλιστα διπλωματούχους βρετανικών πανεπιστημίων) – όσο και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ από τον τότε ΓΓ Αυστριακό πρώην Ναζί Κούλτ Βάλτχαιμ μέχρι τον σημερινό Μπαν Γκι Μούν και τους αντιπροσώπους του όπως κακή ώρα τον Νορβηγό Άιντε με τα συγκρουόμενα φιλο-τουρκικά συμφέροντα…

Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Παραθέτω ορισμένες δικαστικές αποφάσεις στην Αγγλία. Εσείς γιατί προστατεύετε κυρίες και κύριοι την ένοχη Τουρκία;

«Όσο ανώτερος ή απασχολημένος μπορεί ένας να είναι, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», Δικαστής Morison, 1988.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», Lord Justice Judge 2001.

 «Στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», Δικαστής Lord Steyn, (ανώτερος δικαστής) 2004.

Στην υπόθεση της δολοφονίας της Eileen Doherty στις 30 Σεπτεμβρίου 1973 στο Πελφάστ, είπε το 2013 ο δικαστής Justice Horner  :

« Η δολοφονία είναι δολοφονία. Η πάροδος του χρόνου είτε 5 είτε 55 χρόνια σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει τη σοβαρότητα τέτοιου εγκλήματος.  40 χρόνια μετά παραμένει ένας τραγικός χαμός. Επηρέασε όλους όσους την γνώριζαν, τον αρραβωνιαστικό της, τις αδελφές της την οικογένεια και φίλους της… Η πληγή παραμένει, η ανάγκη για δικαιοσύνη συνεχίζεται, η επιθυμία τους να τιμωρηθεί ο ένοχος δεν άλλαξε. Μια άξια κοινωνία απαιτεί όπως όποιος έκανε τέτοιο απάνθρωπο έγκλημα να απαντήσει για το έγκλημά του στο δικαστήριο… Είναι απαραίτητο σε μια πολιτισμένη κοινωνία να επικρατεί το κράτος δικαίου… Παρόλο που ο κατηγορούμενος δεν πάτησε τη σκανδάλη που την σκότωσε, ήταν μέρος της όλης υπόθεσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν διστάζω να τον βρώ ένοχο για την δολοφονία της Eileen Doherty.”  .

Πόσο άξια και πολιτισμένη είναι άραγε η κυπριακή κοινωνία; Ντροπή σε όλους σας που θα μεταβείτε ξανά στην ΓΕΝΕΥΗ.  Εκεί όπου, ειρωνικά γεννήθηκαν οι Συνθήκες του 1949… Πως θα ονομάσετε κυρίες και κύριοι  τη ‘λύση’ σας δίκαιη (just) χωρίς την απονομή δικαιοσύνης;

Φανούλα Αργυρού

Ερενήτρια/δημοσιογράφος  Λονδίνο 17.12.2016


Δεκατρία χρόνια φυλακή για τον κτήνος

Σε 13 χρόνια φυλακή έστειλε ο δικαστής Richard Bond QC στο Birmingham  την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 τον γηραιότερο Βρετανό,  Ράλφ Κλάρκ 101 χρόνων,  που είχε καταδικαστεί στις 16 Δεκεμβρίου 2016 για συστηματικές σεξουαλικές κακοποιήσεις νεαρών κοριτσιών και αγοριών μεταξύ 1974-1983 (ένοχος πέραν των 21 κατηγοριών) το μικρότερο θύμα του όταν ήταν μόλις 4 χρόνων.

Οι δηλώσεις του  Δικαστή Richard Bond QC,  ανακοινώνοντας την ποινή του, ακόμα ένα ράπισμα σε όλους τους δικούς μας που για 42 χρόνια άφησαν ατιμώρητη την Τουρκία για τα δικά της παρόμοια εγκλήματα στην Κύπρο. Είπε ο δικαστής:

ralph-clarke-paedophile

« Η πάροδος του χρόνου δεν σημαίνει ότι οι ένοχοι μπορούν να δραπετεύσουν της δικαιοσύνης. Όσοι  κακοποιήθηκαν σεξουαλικά έστω και στο μακρινό παρελθόν να είναι σίγουροι ότι το κάθε παράπονο θα αντιμετωπισθεί με συμπάθεια και  συμπόνια.  Παρόλη την επίδραση που η φυλάκιση θα έχει πάνω του, η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τόσο μεγάλη που μόνο μια πολυετή καταδίκη μπορεί να απονέμει δικαιοσύνη» και στον ίδιο είπε ο δικαστής:

«Φαίνεσαι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, όμως παρόλη την ηλικία σου εκείνο που είναι εμφανές είναι ότι δεν έχεις μετανιώσει καθόλου για ότι έκαμες».

Η Αστυνομία εξήρε το θάρρος και την ανδρεία των θυμάτων να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον βιαστή τους.

Το δε NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) η Εθνική Οργάνωση για την Προστασία των Παιδιών εναντίον κακοποίησης,  δήλωσε πως η υπόθεση αυτή στέλλει το καθαρό μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για τα θύματα βιασμών και κακοποίησης και που επέζησαν, να βγουν και να μιλήσουν.

Φανούλα Αργυρού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.