1963: Τουρκική ανταρσία, Νίκος Σαμψών και αφέλεια (;) Μακαρίου

Μακάριος: «Δεν θα γίνει τούρκικη ανταρσία διότι πίσω μας είναι η Μεγάλη Βρετανία».

makarios-sampsonΤο πρωί της  21 Δεκεμβρίου 2016 από την εκπομπή του στο ‘Ράδιο Πρώτο’ ο Λάζαρος Μαύρος αναμετάδωσε αποσπάσματα συνεντεύξεών που είχε πάρει το 1993 από τους Τάσσο Παπαδόπουλο, Βάσο Λυσσαρίδη, Λέλλο Δημητριάδη και Νίκο Σαμψών και που είχε μεταδώσει από το ονομαζόμενο τότε “Επί των ήχων των ήλων” πρόγραμμά του στις 21 Δεκεμβρίου 1993.

Εισαγωγή Λ.Μ. 21.12.2016

«Σήμερα 53 χρόνια από την 21 Δεκεμβρίου 1963 ήτανε Σαββάτο εκείνη μέρα που ξημέρωνε, με τους πρώτους πυροβολισμούς, πρώτους νεκρούς της τουρκο-ανταρσίας όπως ονομάσθηκε η ένοπλη επίθεση των Τούρκων προγραμματισμένη, προπαρασκευασμένη πριν ακόμα φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρο από το 1958,  η Τουρκία με το γενικό της επιτελείο το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας συγκρότησε, οργάνωσε, διοίκησε, εκπαίδευσε, εξόπλισε την τρομοκρατική οργάνωση των Τούρκων ΤΜΤ,  δια της οποίας επέβαλε με δολοφονίες κιόλας τον απόλυτο έλεγχο επί της τουρκικής μειονότητας από το 1958 για να εξαπολύσει το 1963 την επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού προηγουμένως δολοφόνησε και τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους της εβδομαδιαίας εφημερίδας Τζουνχουριέτ το 1962 Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γιουρκάν ….»

Αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Σαμψών ο ΛΜ είπε «διετέλεσε αγωνιστής της ΕΟΚΑ, διετέλεσε εκδότης της εφημερίδας ‘Μάχη’, διετέλεσε ένας από τους έχοντας λόχο πρασινοσκούφηδων το 1964 στην αντιμετώπιση της τουρκοανταρσίας και μετά έπεσε στο κατάντημα να αναλάβει μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας της 15 Ιουλίου 1974 και την προεδρία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ο Νίκος Σαμψών πράγμα για το οποίο φυλακίστηκε κιόλας. Οι πρασινοσκούφηδες του Σαμψών το 1964 οι κοκκινοσκούφηδες,  ο λόχος του Βάσου Λυσσαρίδη το 1964,  υπερασπίστηκαν την Λευκωσία στο ξενοδοχείο Κορνάρο, στις μάχες του Πενταδακτύλου ήταν η οργάνωση Ακρίτας με επικεφαλής τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη,  τον Γλ. Κληρίδη,  τον Τ. Παπαδόπουλο,  Νίκο Κόσιη και άλλους. Να ακούσουμε ένα απόσπασμα από τα όσα μας είπε το 1993 ζώντας τότε ο Νίκος ο Σαμψών».

makarios-grivas-fighters-filtered

Στην συνέντευξη ο Νίκος Σαμψών απάντησε σε ερωτήσεις του ΛΜ. Είπε  ότι περίμεναν την τούρκικη ανταρσία, ο ίδιος είχε πληροφορίες από πληρωμένους από την ‘Μάχη’ Τούρκους πράκτορές του, τις οποίες μεταβίβαζε στον ίδιο το Μακάριο και τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, οι Τούρκοι προετοιμάζονταν από την ημέρα της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, παράδειγμα το πλοιάριο Ντενίς με τις τεράστιες ποσότητες οπλισμού που αυτοβύθιζαν οι Τούρκοι όταν τους εντόπισε  ανοικτά της Κερύνειας βρετανικό πολεμικό σκάφος.  Τα όπλα που είχε ο λόχος του δεν οφειλόταν σε προετοιμασία της κυπριακής κυβέρνησης αλλά γιατί ήσαν κλεμμένα από φίλους του από τις βρετανικές βάσεις και ότι εκείνα τα όπλα ήταν που έσωσαν την Λευκωσία από ολοκληρωτική κατάληψη το 1964. Ως προς το αν ήταν λανθασμένη η πρόταση Μακαρίου τροποποίησης του Συντάγματος με τα 13 Σημεία,  η απάντηση Σαμψών πιο κάτω αφού τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί για αντιμετώπιση τουρκικής ανταρσίας.

Ν.ΣΑΜΨΩΝ – «Επειδή έζησα όλη τη διαδικασία της αλλαγής των 13 σημείων του Συντάγματος, είμαι ένας από εκείνους που ο Μακάριος είχε καλέσει σε σύσκεψη και μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγή του συντάγματος. Ο μόνος που έφερε ένταση ήμουν εγώ. Ρώτησα αν είμαστε προετοιμασμένοι στρατιωτικά να αντιμετωπίσουμε τούρκικη ανταρσία και ερώτησα τον Μακάριο εάν φέραμε όπλα για αντιμετώπιση ανταρσίας. Ο Μακάριος μου απάντησε ότι δεν θα γίνει τούρκικη ανταρσία διότι πίσω μας είναι η Μεγάλη Βρετανία. Τότε απάντησα εγώ ότι εάν είναι οι Εγγλέζοι που βρίσκονται πίσω από την πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα, τότε οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια εις την διχοτόμηση της Κύπρου…»

Τα 13 Σημεία

Το αυθεντικό  ιστορικό των 13 σημείων με την άμεση βρετανική ανάμειξη και την βρετανική καθοδήγηση του Μακαρίου ως προς την προετοιμασία των,  από τον τότε Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Σερ Άρθουρ Κλάρκ με οδηγίες  του Λονδίνου όπως κάνει σίγουρο  (ο Κλάρκ) ότι  οι προτάσεις θα ήσαν λογικές και δίκαιες για τα τουρκικά συμφέροντα,  γράφτηκε το 1971 από τον τότε   αξιωματούχο στο Φόρειν ΄Οφις Kiran Prendergast*, το δημοσίευσα στην Σημερινή ανά την αποδέσμευσή του 39 χρόνια αργότερα με τα έγγραφα για το έτος 1971.  Ολόκληρη τη δημοσίευσή μου περιέλαβε στο βιβλίο του ‘Ραούφ Ντενκτάς’ ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης [εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ 2003]. Το καλύπτω  και εγώ στο δικό μου βιβλίο «Top Secret» που κυκλοφορήσαμε με την εφημερίδα ‘Σημερινή’ το 2004 επίσης από τις εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ καθώς και  στο δίγλωσσο βιβλίο ‘ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – BLOODY TRUTH’ της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο.

kiran-prendergast* Ο Kiran Prendergast  αργότερα έγινε ‘σερ’ και κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν επισκέφθηκε την Κύπρο ως αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ [Στη φωτογραφία με τον ΓΓ Κόφι Ανάν].

‘Τότε οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς διχοτόμηση’

sampson-eoka-hatΤο πόσο δίκαιο είχε ο μ. Νίκος Σαμψών με την απάντησή του προς τον Μακάριο όταν του είπε «δεν θα γίνει τούρκικη ανταρσία διότι πίσω του ήταν η Μεγάλη Βρετανία» μας το αποκάλυψαν και πάλιν τα ιστορικά και επίσημα βρετανικά έγγραφα στο Κρατικό Αρχείο.

1)    Μετά την εκδήλωση του τουρκικού πραξικοπήματος για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας τα Χριστούγεννα του 1963 ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός εξέδωσε την εξής οδηγία προς τον Υπουργό Αποικιών του που είχε φθάσει στην Κύπρο για να ξέρει πώς να ενεργήσει! «… Δεν έχουμε πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας έστω και αν οι Τούρκοι εισβάλουν και δεν νομίζω με το να μπλοφάρουμε θα μας βοηθήσει…» Την ίδια απόφαση επαναβεβαίωσαν οι Βρετανοί το 1972 και το έκαναν πράξη το 1974…(Σελ. 60 βιβλίου μου ‘ Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ 1955-2011’ και στο αγγλικό μου βιβλίο ‘ Conspiracy or Blunder?’).

2)   Στις 3 Ιανουαρίου 1964 το Foreign Offce ήδη επεξεργαζόταν την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με δύο ‘constituent states΄, όπως ζητούσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ερκίν που επισκέφθηκε τις μέρες εκείνες το Λονδίνο για διαβουλεύσεις. Και στη συνέχεια το Φεβρουάριο του 1964 το Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις ετοίμασε σχέδιο για το ‘Μέλλον της Κύπρου’ βάζοντας επί χάρτου το σχεδιασμό για διχοτομική/ομοσπονδιακή λύση και για μια τουρκική εισβολή και τι μέτρα έπρεπε να πάρουν μέχρι τότε. Αποκοπή σχέσεων Κύπρου με Ελλάδα και ότι «η σημερινή μετακίνηση πληθυσμού θα συνεχιστεί με τους Τούρκους να μαζεύονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. ΄Όσο πιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο πιο ενδεικτική και αποδεκτή θα είναι η λύση του είδους που περιγράφεται στην πρώτη παράγραφο πιο πάνω»

Στις 23 Απριλίου 1964 η τότε εφημερίδα της Κύπρου ‘Ελευθερία’ έγραφε για δημοσιεύματα των ‘Τάιμς’ και ΄Ντέιλι Τέλεγκραφ’ στο Λονδίνο, με ταυτόσημες πληροφορίες προερχόμενες από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, και που αναφέρονταν σε βρετανικό σχέδιο διαμελισμού της Κύπρου, πίσω από το οποίο βρισκόταν ο υπουργός της Κοινοπολιτείας…

Φιλελεύθερος – 21 Φεβρουαρίου 1964 «Το σατανικόν σχέδιον – Καταρτίσθη από της 14.9.1963 από τους Κουτσιούκ και Ντενκτάς – Στόχος – Δημιουργία Τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας.

turkish-antarsiaΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Πλήρης συνεργασία της Τουρκίας δια την εφαρμογή της ανταρσίας προς κατάλυσιν της Δημοκρατίας  (Αναφερόταν στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου Υπουργού Πλουμέρ με το σχεδιασμό του πραξικοπήματος).

Φιλελεύθερος – 23 Φεβρουαρίου 1964 – ΝΕΟΝ ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ Τουρκικόν έγγραφον ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑΙ αποκαλύψεις της συνωμοσίας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ η συνενοχή της Τουρκίας.

Συνεφώνησαν μετά του Μεντερές προ της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης επί της «τελικής λύσεως»  (Η αναφορά αυτή καλύπτει την μυστική συμφωνία Υπ. Αποικιών Lennox-Boyd και Τούρκου πρωθυπουργού A. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956 – όπου συμφωνήθηκε η δήλωση στις 19.12.1956 στη Βουλή των Κοινοτήτων για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του μειονότητας του 18% των Τουρκοκυπρίων. Βλέπε βιβλίο της γράφουσας ‘Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011’ και πρόσφατο άρθρο του Δρ. Κλέαρχου Κυριακίδη 17 Δεκεμβρίου 2016 στη Σημερινή, ‘Η προέλευση της προτεινόμενης λύσης ΔΔΟ΄).

Τον Αύγουστο του 1964, έγγραφο του Φόρειν Όφις κάνει σκέψεις ότι στο μέλλον ίσως χρειαζόταν κάποιο πραξικόπημα για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους, όμως, θα έπρεπε να τύχει άκρας μυστικότητας και να μην φαίνεται πουθενά ότι οι Βρετανοί έχουν οποιαδήποτε γνώση…

Υ.Γ. Πριν χρόνια και δεν θυμάμαι αν ήταν ζώντος ή όχι  του μ. Νίκου Σαμψών, είχα γράψει ότι εμείς που ζούσαμε τότε στην Νεάπολη Λευκωσίας, γλιτώσαμε  από τουρκική εξόντωση όταν βρεθήκαμε τον Δεκέμβριο του 1963 αποκλεισμένοι για 15 μέρες και περιτριγυρισμένοι από Τουρκοκύπριους, με τρόφιμα να μας έρχεται από τον Ερυθρό Σταυρό στο σπίτι του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη (οικογενειακό σπίτι του παππού του) απ΄ όπου διανέμονταν τα τρόφιμα, χάρη στην επιχείρηση του λόχου του Νίκου Σαμψών. Που  μας έσωσε ανοίγοντας το δρόμο μέσω Ομορφίτας…

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

2 thoughts on “1963: Τουρκική ανταρσία, Νίκος Σαμψών και αφέλεια (;) Μακαρίου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.