Βρετανοί Εβραίοι «επιστρέφουν» στη Γερμανία μετά το Brexit

Για να παραμείνουν πολίτες της ΕΕ

jews-expelled-from-germany

Πριν από ένα χρόνο η Λιάνα Έτκιντ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα σκεφτόταν να λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Αυτό άλλαξε με το Brexit. Η νεαρή γυναίκα είναι μία από τους εκατοντάδες Εβραίους της Μεγάλης Βρετανίας που επικοινώνησαν με τη γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο για να μάθουν πώς μπορούν να πάρουν τη γερμανική υπηκοότητα και να παραμείνουν με αυτό τον τρόπο πολίτες της ΕΕ. Έως το τέλος του περασμένου χρόνου η γερμανική πρεσβεία μεταβίβασε 550 αιτήσεις στις σχετικές υπηρεσίες στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το άρθρο 116 του γερμανικού νόμου, πρώην πολίτες της Γερμανίας αλλά και οι απόγονοί τους, «οι οποίοι έχασαν τη γερμανική υπηκοότητα για πολιτικούς, ρατσιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους από την 30η Ιανουαρίου 1933 έως την 8η Μαΐου 1945» μπορούν να ξαναπολιτογραφηθούν Γερμανοί. Η Λιάνα Έτκιντ κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια. Ο παππούς της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία το 1939. Η Βρετανίδα δεν γνώρισε ποτέ τον παππού της, ωστόσο η ιστορία του έμεινε χαραγμένη στην οικογενειακή μνήμη.

Παλιοί και νέοι πρόσφυγες

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου η γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο «έχει δεχθεί αυξημένο αριθμό αιτήσεων που σχετίζονται με τον νόμο 116» σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. «Ψήφισα να μείνουμε στην ΕΕ» λέει η Έτκιντ. «Ανεξάρτητα από το τι αποφάσισαν οι Βρετανοί, εγώ νιώθω Ευρωπαία». Ωστόσο οφείλει να ομολογήσει ότι δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Γερμανία. «Δεν μιλώ τη γλώσσα και δεν έχω επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα. Μόνο μία φορά πήγα με την οικογένειά μου στο Χάλλε, για να δω πού μεγάλωσε ο παππούς μου, και μία ακόμη στο Βερολίνο».

Ωστόσο πέρσι άλλαξε η στάση της απέναντι στη Γερμανία. Είδα πώς η Γερμανία υποδέχτηκε τους πρόσφυγες, «όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι απλοί πολίτες, την ίδια ώρα που η Μεγάλη Βρετανία περιόρισε τον αριθμό εισόδου προσφύγων στη χώρα και έκλεισε τα σύνορά της» λέει η Έτκιντ. Εξάλλου και η ίδια χρωστά την ύπαρξή της στο γεγονός ότι πριν από εβδομήντα χρόνια η Βρετανία υποδέχτηκε τον παππού της, ο οποίος τότε ήταν πρόσφυγας.

Η Ένωση Εβραίων Προσφύγων του Λονδίνου βοηθά τα μέλη της στις αιτήσεις προς τη Γερμανία. «Πολλοί άνθρωποι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Γερμανία και έχουν το αίσθημα ότι μπορούν να πάρουν πίσω κάτι που τους ανήκει» σχολιάζει ο διευθυντής της Ένωσης Μάικλ Νιούμαν. Αλλά και οι φίλοι της Λιάνα Έτκιντ την στηρίζουν στην απόφασή της. Κάποιοι από αυτούς άλλωστε επιχείρησαν ήδη να βγάλουν ιρλανδικό διαβατήριο ενώ άλλοι ξεκίνησαν να ερευνούν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.