«Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο»…

Επιστολή πολιτών στον ΠτΔ: Θεωρούμε τα τεκταινόμενα για την τύχη της χώρας μας απαράδεχτα και επικίνδυνα.

North Cyprus

Δεκάδες Κύπριοι πολίτες από διάφορες κοινωνικές ομάδες, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες, διανοούμενοι, επαγγελματίες από το χώρο των υπηρεσιών, αλλά και απλοί πολίτες, υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τη Διαπραγματευτική Ομάδα, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αρχηγούς κομμάτων και Προέδρους  οργανώσεων  καθώς  και την Ιεράν Σύνοδο, με την οποία τονίζουν μεταξύ άλλων:

«Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο. Θέλομε να καταστεί στο σύνολό του ο Κυπριακός λαός ελεύθερος, σε μια ενιαία και δημοκρατική Πολιτεία, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και χωρίς στρατούς άλλων χωρών. Ισότιμοι πολίτες ναι, ισότητα κρατιδίων που καθορίζονται από εθνοτικά ή/και θρησκευτικά κριτήρια όχι».

Αναφέρουν ακόμη, «δεν θα δεχτούμε να γίνουμε προτεκτοράτο της Τουρκίας για να ικανοποιηθεί η κατοχική χώρα, με πρόσχημα την ανασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ή οι προσωπικές φιλοδοξίες οποιουδήποτε πολιτικού ηγέτη στην Κύπρο».

Τονίζουν ακόμη πως «ανεξαρτήτως του τι εσείς τελικά θα κάνετε στη Γενεύη, εμείς είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την ακεραιότητα της πατρίδα μας, τα ιερά και τα όσιά μας με όλα τα απαραίτητα μέσα».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή που απέστειλαν:

pin-vultures-den-xehnoΚύριε Πρόεδρε,

Θεωρούμεν τα εδώ και καιρόν τεκταινόμενα για την τύχη της χώρας μας απαράδεχτα και επικίνδυνα. Διαπιστώνουμε ότι προχωρείτε από τη μιά υπαναχώρηση στην επόμενη και διαχειρίζεστε την τύχη ολόκληρου του λαού και των επόμενων γενιών λίαν επικίνδυνα. Μας είναι δύσκολο να πειστούμε ότι ενεργείτε για βιώσιμη λύση και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου. Ιδιαίτερα η τελευταία συμφωνία σας για πενταμερή σας καθιστά στα μάτια μας, και πιστεύομε και σε εκείνα πολλών άλλων, αναξιόπιστο.

Ως πολίτες του κράτους του οποίου απειλείται η ύπαρξη, θέλομε να σας πληροφορήσουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την διαχείριση του μέλλοντος μας εκ μέρους σας ή από οποιονδήποτε άλλο, χωρίς τη λαϊκή εντολή. Ευχόμαστε όπως οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αρνηθούν να σας συνοδεύσουν στη Γενεύη ώστε να μη καταστούν συνυπεύθυνοι σε περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτόν τον τόπο. Θέλομε να καταστεί στο σύνολό του ο Κυπριακός λαός ελεύθερος, σε μιαν ενιαία και δημοκρατική Πολιτεία, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και χωρίς στρατούς άλλων χωρών. Ισότιμοι πολίτες ναι, ισότητα κρατιδίων που καθορίζονται από εθνοτικά ή/και θρησκευτικά κριτήρια όχι. Η αποδοχή ζωνών (συνιστώντων κρατιδίων ή όπως αλλοιώς τυχόν ονομαστούν) είναι ρατσιστική διάταξη και αντιβαίνει διεθνή και ιδιαίτερα Ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε προτεκτοράτο της Τουρκίας για να ικανοποιηθεί η κατοχική χώρα, με πρόσχημα την ανασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, ή οι προσωπικές φιλοδοξίες οποιουδήποτε πολιτικού ηγέτη στην Κύπρο.

Μια υποτιθέμενη λύση με βάση ρατσιστικά κριτήρια, πλείστα των οποίων ξέρομε ότι έχετε ήδη αποδεχτεί, θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε διατάραξη της κοινωνικής συνοχής λόγω της δημιουργίας πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Οι ευθύνες για μιαν τέτοιαν κατάσταση θα βαραίνουν αποκλειστικά εσάς και τους συναινούντες σε δημιουργία μιας μορφής απαρτχάιντ. Ανεξαρτήτως του τι εσείς τελικά κάνετε στην Γενεύη, εμείς είμαστεν έτοιμοι να υπερασπίσουμε την ακεραιότηταν της πατρίδα μας, τα ιερά και τα όσιά μας με όλα τα απαραίτητα μέσα.

Με την ελπίδα να αντιληφθείτε τις τεράστιες ευθύνες που θα φέρετε αν προχωρήσετε σε λύση που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μας και ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας,

Οι κάτωθεν υπογράφοντες

Ακολουθούν 122 υπογραφές επιστημόνων και διανοουμένων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.