Ο αγιασμός των υδάτων στο Μάργκεϊτ Ν. Αγγλίας

margate-epiphany2Έγινε με λαμπρότητα στο Margate την Κυριακή 8η Ιανουαρίου η 52η γιορτή της Βάπτισης των Υδάτων. Μετά το τέλος της λειτουργίας στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, οι πιστοί και οι προσκεκλημένοι βάδισαν εν πομπή στην παραλία του Margate όπου έγινε ο Αγιασμός. 

margate-epiphany3

O Θεοφιλέστατος έριξε τον σταυρό στην θάλασσα και ο μικρός Αλέξης Κώστα κατενθουσίασε τους πάντες όταν βούτηξε στα κρύα νερά της θάλασσας για να τον ανασύρει. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή ειδικά για την οικογένεια του, που αμέσως μετά έτρεξαν να καλύψουν τον Αλέξη για να τον προστατέψουν από το τσουχτερό κρύο.

margate-epiphany5

Μετά τον Αγιασμό, προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου μετέβηκαν στο Winter Gardens’ όπου παρατέθηκε γεύμα. Στην γιορτή παρευρέθηκαν πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, και ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Δεμέστιχας και ο κ. Μάριος Μηναΐδης (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας).

margate-epiphany1

Παρευρέθηκε επίσης ο εκλεκτός φίλος της Κύπρου Sir Roger Gale MP [αριστερά] καθώς και ο βουλευτής του South Thanet Mr Craig Mackinlay, ο επίσκοπος του Dover Rt Revd Trevor Willmott, η High Sheriff of Kent (αντιπρόσωπος της Βασίλισσας), ο δήμαρχος του Margate κ. Robin Edwards, και δήμαρχοι από 20 πόλεις της επαρχίας του Kent και νοτίου Αγγλίας.

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τους καλεσμένους καλωσόρισε πρώτα ο δήμαρχος του Margate Mr. Robin Edwards και αμέσως μετά ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξαίσιες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της κοινότητας μας και των τοπικών αρχών. Την συγκέντρωση προσφώνησε ακολούθως ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο πρόξενος της Ελλάδας, κ. Δεμέστιχας.

Ο τοπικός βουλευτής Sir Roger Gale στην ομιλία του μας μίλησε για την λύπη του που ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για στο Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή όπως αυτό γίνει κατορθωτό στις συνομιλίες που γίνονται αυτές τις μέρες. Μας είπε επίσης πως νιώθει περήφανος που ανακηρύχθηκε επίτιμος κάτοικος Μόρφου και θέλει να έχει την ελευθερία να πάει στην κωμόπολη όποτε το θελήσει.

margate-epiphany4Ο ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας του Margate Αρχιμ. Βησσαρίων Κοκλιώτης επίσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους εξέφρασε την χαρά του που αντιπρόσωποι από τόσες πολλές πόλεις (20) μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ο Αγγλικανός επίσκοπος του Dover εξέφρασε τις ευχαριστίες στη κοινότητα μας και την χαρά του που η Αγγλικανική και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία συνεργάζονται τόσο στενά στην περιοχή μας.

Η γιορτή έκλεισε με προσφώνηση του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τροπαίου Αθανασίου ο οποίος ανέπτυξε την σημασία της εορτής των Θεοφανίων και συνεχάρη την κοινότητα του Margate που μετέφερε απο την πατρίδα μας σε τούτη την χώρα αυτό το έθιμο και με τόση αφοσίωση και ανελλιπώς τελεί τον Αγιασμό των Υδάτων. Συμβούλευσε δε την κοινότητα να συνεχίσει τον αγώνα της και την προσφορά της, αλλά και να αγκαλιάσει με αγάπη τους νεομετανάστες στην κοινότητα, είτε αυτοί προέρχονται από την Ελλάδα, είτε από την Κύπρο.

Την εκδήλωση κάλυψε η τηλεόραση του Meridian TV και το Hellenic TV, καθώς και όλες οι τοπικές Αγγλικές εφημερίδες.

Ανταπόκριση: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες: Σπύρος Πτωχὀπουλος, Αλἐξιος Γενναρής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.