Η αποκάλυψη του τεράστιου λάθους [προδοσίας;] του Αναστασιάδη

Cypriot President Nicos Anastasiades arrives for the Cyprus reunification talks at the United Nations in Geneva, Switzerland January 11, 2017. REUTERS/Pierre Albouy

Του Γ. Καλλινίκου

Ας ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ένα πράγμα. Η όποια διαρροή εγγράφων από το Εθνικό Συμβούλιο είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αυτό ισχύει και για την προχθεσινή διαρροή στη Γενεύη. Πλην όμως, μόνο όσοι ασχολούνται με την επιφάνεια θα περιορίσουν την οπτική γωνία του θέματος στην καταδίκη της διαρροής. Διότι αυτή, δυστυχώς, έχει περιεχόμενο.

Και το περιεχόμενο είναι ουσιώδες. Αποκαλύπτει εικόνες άλλες από αυτές τις οποίες κάποιοι πλάσαραν τόσο καιρό στην κοινή γνώμη. Διαφωνίες σε 24 σημεία στα κεφάλαια Περιουσιακό και Διακυβέρνηση. Και μάλιστα, σε σημαντικές πτυχές τους. Πολλαπλάσιες βεβαίως, υπάρχουν και σε άλλα κεφάλαια. Ενώ στα κεφαλαιώδους σημασίας (ασφάλεια-εγγυήσεις) άβυσσος χωρίζει τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα εν Κύπρω παπαγαλάκια, έλεγαν ότι οι δύο ηγέτες είχαν φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στα πλείστα των θεμάτων. Ότι οι διαφορές που απέμεναν ήταν τέτοιες, που θα μπορούσαν να γεφυρωθούν στο τριήμερο των συνομιλιών στη Γενεύη. Για να περνούσαν στη διεθνή διάσκεψη στα κεφάλαια Ασφάλεια-Εγγυήσεις. Η διαρροή, όμως, αποκαλύπτει ότι το χάσμα είναι τεράστιο σε όλα. Και φυσικά, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γεφυρωθεί σε μια μέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εφηύρε χθες μια διπλωματική απάντηση: «Είμαστε τόσο κοντά όσο και τόσο μακριά». Καμία διπλωματική απάντηση, ωστόσο, δεν δύναται να κρύψει την ωμή πραγματικότητα, που αποκάλυψε το έγγραφο. Όσο και αν επιχειρήθηκε να δοθεί έμφαση στην καταδικαστέα διαρροή, η ουσία του εγγράφου είναι τόσο εκκωφαντική, που υπερκαλύπτει το θόρυβο της διαρροής. «Δημιουργεί προβλήματα στις θέσεις και τη διαπραγματευτική τακτική της δικής μας πλευράς», έλεγε χθες ο κ. Χριστοδουλίδης. Αλήθεια, πώς; Τι σόι προβλήματα προκαλεί; Δεν γνωρίζει άραγε η τουρκική πλευρά τις διαφορές, που αναφέρει το σχετικό έγγραφο; Επιτέλους, στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτού του τόπου, ας λέμε μόνο αλήθειες. Το μοναδικό πρόβλημα το οποίο προκαλεί η διαρροή (απαράδεκτη επαναλαμβάνουμε) είναι στη χρυσόσκονη, που κάποιοι έριχναν στο παραμύθι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διάλυση της χρυσόσκονης με την αποκάλυψη της ωμής αλήθειας αφυπνίζει τον κόσμο. Αυτό δεν αρέσει σε κάποιους και είναι απορίας άξιο γιατί δεν ήθελαν να βλέπει η κοινή γνώμη την πραγματική εικόνα.

Πέρα από τις τεράστιες διαφορές τις οποίες έφερε στην επιφάνεια το συγκεκριμένο έγγραφο, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να κρύψει και άλλα προβλήματα. Ότι δεν είχε συζητηθεί ακόμη το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, όπου είναι δεδομένη η διαφωνία (αρχικά τουλάχιστον) των δύο πλευρών. Ότι σήμερα θα κατατεθούν χάρτες από τις δύο πλευρές και ότι μεθαύριο θα οδηγηθούν στη διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει συμφωνία επί των χαρτών. Το κυριότερο το οποίο ομολόγησε χθες ο κ. Χριστοδουλίδης (όχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά τώρα είναι αδιαμφισβήτητο) είναι πως, ό,τι και να γίνει σήμερα, αύριο οι δύο πλευρές μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις θα οδηγηθούν στη διεθνή διάσκεψη. Με όλα –σχεδόν- τα θέματα ανοικτά. Για να γίνει ένα τελικό πάρε-δώσε. Κι εδώ αρχίζει ο εφιάλτης της ε/κ πλευράς. Τι της απέμεινε να δώσει; Ουσιαστικά την εκ περιτροπής προεδρία. Τι έχει να πάρει; Κανονικά, λογικά και δίκαια, πολλά. Δεν κάνουμε τον προφήτη, αλλά θεωρούμε ότι θα πάρει την Μόρφου. Και τέλος! Στα υπόλοιπα, τα σοβαρά (εγγυήσεις-ασφάλεια) δεν έχει να δώσει τόσο μεγάλα ανταλλάγματα για να πάρει το ποθητό αποτέλεσμα. Ούτε καν το χαρτί των υδρογονανθράκων δεν θα μπορεί να παίξει, αφού εκείνο θα θεωρείται δεδομένη εξέλιξη μιας λύσης στη βάση των προαναφερθέντων ανταλλαγμάτων.

Αυτό είναι το τεράστιο λάθος του Νίκου Αναστασιάδη. Η αποδοχή στο περιβόητο δείπνο μιας τέτοιας διεθνούς διάσκεψης, χωρίς να ξεκαθαρίσει και να διασφαλίσει, ότι αυτή θα πραγματοποιείτο μόνο όταν όλα τα υπόλοιπα θα είχαν συμφωνηθεί. Έτσι ώστε να συζητηθούν στη διάσκεψη μόνο τα δύο κεφαλαιώδους σημασίας κεφάλαια, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Λάθος σε μέγεθος παγόβουνου! Μακάρι να μπορέσει να βγει από τον λαβύρινθο στον οποίο έχει εισέλθει. Ουδείς επιθυμεί το ναυάγιο. Διότι αυτό θα έχει κόστος. Τεράστιο. Ίσο με το παγόβουνο του λάθους. Σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει να αναζητήσει πουθενά τις ευθύνες. Θα αρκεί να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη!

Γ. Καλλινίκου στον “Φ”

11/1/2017

Το «λεωφορείο ο πόθος», ο Κασουλίδης και η λεωφόρος ονείρων που χάνεται

One thought on “Η αποκάλυψη του τεράστιου λάθους [προδοσίας;] του Αναστασιάδη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.