Αιφνίδια εξέλιξη στο Κυπριακό

Ο Τούρκος αντιπροέδρος στην Ελβετία για Κυπριακό

yildirim-tugrul-turkes-eroglu-kemal-kilicdarogluDervis Eroglu (2L), Deputy Prime Minister of Turkey Yıldırım Tuğrul Türkeş (L) and the Leader of the Republican People’s Party in Turkey Kemal Kılıçdaroğlu (R) attend a military parade in the Turkish occupied area of Nicosia, Cyprus. 

Σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι σπεύδει στη Γενεύη ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για τα θέματα Κύπρου Τουγκρουλ Τουρκές για διαβουλεύσεις με την τουρκική  και τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις συνομιλίες για τις Εγγυήσεις και Ασφάλεια.

Αν και δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί ο λόγος που ανάγκασε την Άγκυρα να στείλει στην Γενεύη τον κ. Τουρκές η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική καθώς ο ίδιος ο κ. Τουρκές θεωρείται από τους «σκληρούς» της τουρκικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

pelerin-street

Χθες πρώτη ημέρα των συνομιλιών των ομάδων εργασίας των τεχνοκρατών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δυο κοινοτήτων έγινε γενική συζήτηση σχετικά με τον κατάλογο των ερωτημάτων στα οποία θα πρέπει η κάθε πλευρά να καταθέσει τις απαντήσεις, τις  ενστάσεις και τις προτάσεις της και οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Καλά ενημερωμένες πηγές, δήλωναν ότι δεν είχε προκύψει κάποια «έκπληξη» από τις χθεσινές συνομιλίες και το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα που οι ομάδες εργασίας θα γίνουν πιο συγκεκριμένες σε σχέση με τα ερωτήματα που πρέπει να διαμορφωθούν και θα κρίνουν ήδη από την διατύπωση τους, εάν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης  στο κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Αίνιγμα αποτελεί πλέον και η ξαφνική μετάβαση του κ. Τουρκές στην Ελβετία, καθώς θα διαφανεί εάν πρόκειται για μια προσπάθεια «συντονισμού» των Τούρκων με τους Τουρκοκυπρίους διαπραγματευτές, ή για την ανάγκη παρουσίας «εξουσιοδοτημένου» τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να εγκρίνει η να απορρίψει επι τόπου ερωτήματα που τίθενται στην τουρκική πλευρά.

Η τελευταία του δήλωση για το Κυπριακό ήταν στις 12 Ιανουαρίου, ενώ συνεχίζονταν οι διεργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη, στον Αλ Τζαζίρα. Στη συνέντευξη αυτή είχε αναφέρει ότι ‘η Τουρκία κάνει αποφασιστικά και ειλικρινή βήματα για τη λύση”. “Εγώ εδώ και δύο μέρες έχω τη βαλίτσα μου έτοιμη, το αεροπλάνο έτοιμο και περιμένω. Περιμένουμε να γίνει κάτι καλό. Θα σηκωθούμε με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό και θα πάμε”, είχε αναφέρει. Στην ίδια συνέντευξη κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “δεν θέλει λύση του Κυπριακού και γι’ αυτό βρίσκει αφορμές”.

ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΑΤΤΙΛΑ: “Πήραμε την Κύπρο με το αίμα των ηρώων μας”!

One thought on “Αιφνίδια εξέλιξη στο Κυπριακό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.