Εντός δύο ετών το νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Σκωτία λόγω του Brexit

Alex-salmont

Η Σκωτία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της εντός δύο χρόνων εξαιτίας της σκληρής θέσης που υιοθετεί η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ. 

Η Σκωτία απέρριψε (με 55% έναντι 45%) την ανεξαρτητοποίησή της το 2014 με δημοψήφισμα, αλλά η νυν πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι οι Σκωτσέζοι είναι σήμερα πιθανότερο να θέλουν την ανεξαρτητοποίηση καθώς στο δημοψήφισμα του Ιουνίου είχαν ψηφίσει μαζικά υπερ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε κατά.

may-sturgeon

Η Στέρτζον [δεξιά] έχει υποβάλει στην κυβέρνηση Μέι [αριστερά] μία σειρά προτάσεων με την θέση της Σκωτίας, περιλαμβανομένης της επιλογής η Σκωτία να διατηρήσει τους δεσμούς της ενιαίας αγοράς με την ΕΕ παραμένοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίψει το σχέδιο συμβιβασμού της Νίκολα Στέρτζον…τότε θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιθανό ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της”, είπε στο BBC Radio ο Σάλμοντ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την ανεξαρτητοποίηση στο δημοψήφισμα του 2014.

“Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο, εντός αυτής της διετίας (θα διενεργηθεί δημοψήφισμα) και τότε νομίζω ότι το στρατόπεδο το Ναι θα κερδίσει αυτή τη φορά”. 

Στις αρχές της εβδομάδας η Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και θα επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση όταν αποχωρήσει από την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς την ανεξαρτητοποίηση δεν έχει αλλάξει από την προ δημοψηφίσματος για το Brexit εποχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Σκωτσέζοι θα απέρριπταν και πάλι την ανεξαρτητοποίησή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.