Αρχαιρεσίες και Κοπή Βασιλόπιτας στην Εταιρεία Πελοποννησίων Μ.B.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα, Επιτ. Προέδρου Εταιρείας Πελοποννησίων Μ.Β.

peloponnesians-in-gb-elections-vasilopita2

Την Kυριακή 22α Ιανουαρίου 2017, η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας οργάνωσε και πραγματοποίησε στην κατάμεστη Κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στο κεντρικό Λονδίνο την Ετήσια Γενική της Συνέλευση, επίσης Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την παραδοσιακή τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και συμμετείχε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την απερχόμενη Πρόεδρο Δρα Λένα Μάρκου. Κατόπιν ορίσθηκε το Προεδρείο της Γ.Σ., το οποίο αποτελέσθηκε από τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα (ως Πρόεδρο), τον κ. Ιωάννη Παναγόπουλο (ως Γραμματέα) και την κα Εβίτα Γιάννη (ως Έφορο).

Ακολούθησε, ως είθισται, ο Απολογισμός της τριετίας. Κατ’ αρχάς έλαβε τον λόγο η απερχόμενη Πρόεδρος, η οποία ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συμβουλίου για την καλή συνεργασία, τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της Εταιρείας, την επιμέλεια και την εργατικότητα, καθώς επίσης και την αποδοτικότητά τους.

peloponnesians-in-gb-elections-vasilopita1

Ο απερχόμενος Γραμματέας κ. Ιωάννης – Ευάγγελος Παπασλιώτης παρουσίασε με λεπτομέρειες τον αναλυτικό Απολογισμό δραστηριοτήτων κατά την απελθούσα τριετία. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως, «η Εταιρεία επιτέλεσε ένα σοβαρό έργο, άξιο των Πελοποννησίων προγόνων μας οι οποίοι προσέφεραν πολλά, τόσο στην Αρχαία όσο και στη Νεώτερη Ελλάδα». Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο απερχόμενος Ταμίας κ. Φώτης Στίκας, ο οποίος παρουσίασε με μαθηματική ακρίβεια τον οικονομικό Απολογισμό, υπογραμμίζοντας πως τα οικονομικά της Εταιρείας είναι ανθηρά και πως τα χρηματικά αποθέματα είναι εξόχως ικανοποιητικά, λόγω και της μεγάλης γενναιοδωρίας των μελών.

Η Πρόεδρος Δρ. Λένα Μάρκου παρουσίασε με εγκαρδιότητα και θερμά λόγια στη Γενική Συνέλευση την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για ανακήρυξη του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Εταιρείας Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα σε Επίτιμο Πρόεδρο αυτής. Τα μέλη της Γ.Σ. έκαναν δεκτή την πρόταση με ανάταση της χειρός.

Ο τιμηθείς έλαβε τον λόγο και απηύθυνε με συγκίνηση ευχαριστίες από μέσης καρδίας για την ύψιστη αυτή τιμή. Αναφέρθηκε δε με συντομία στην ίδρυση της Εταιρείας, στην ιδιοπροσωπεία της, στην πρωτεύουσα σημασία της Πελοποννήσου στην ελληνική ιστορία, αλλά και στο πραγματικό γεγονός της ανοιχτής αγκαλιάς που έχει πάντα η Εταιρεία προς όλους, Πελοποννήσιους, λοιπούς Ελλαδίτες, Ελληνο-Κυπρίους και Φιλλέληνες, το οποίο έχει σαφώς αποτυπωθεί και στο Καταστατικό της Εταιρείας.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η σύμφωνη με το Καταστατικό εκλογή νέου Προέδρου. Μοναδική υποψήφια ήταν η Δρ Λένα Μάρκου, της οποίας η εκλογή και ο διορισμός επικυρώθηκαν από τα μέλη της Γ.Σ. με ανάταση της χειρός.

Ακολούθησε η εκλογή των τακτικών, αναπληρωματικών και επιλαχόντων μελών για το νέο Δ.Σ. Τα αποτελέσματα της εκλογής, καθώς και η νέα σύνθεση των μελών του Δ.Σ. έχει ως εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των ψήφων):

Τακτικά Μέλη:

Φώτης Στίκας (44)

Βασίλης Ζαρίφης (36)

Δρ. Δημήτρης Σαλαπάτας (34)

Άντρεα Μάρκου (32)

Χρήστος Κρητικός (29)

π. Δημήτριος Παναγόπουλος (19)

Μιχάλης Αράπης (18)

Ελένη Σταμάτη (18)

Αναπληρωματικοί:

Ντίνα Κότσιρα (16)

Δήμητρα Νικητάκη (12)

Επιλαχόντες: Χάρης Δημόπουλος (12)

Μαρία Οικονόμου (11)

Αλεξάνδρα Βομβορή (10)

Δήμητρα Σταύρου (6)

Απολλωνία Koukios-Ζαγορίτου (4)

Aφού δόθηκαν τα νενομισμένα συγχαρητήρια στο νέο Δ.Σ. και βγήκαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες, ακολούθησε η παραδοσιακή τελετή Κοπής της Βασιλόπιτας. Τη σχετική Ιερή Ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος προσέφερε ολόθερμες ευχές σε όλους τους παρευρεθέντες.

Η Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας εύχεται σε όλα τα μέλη και τους φίλους της, αλλά και σε ολόκληρη την φιλογενή Ομογένειά μας Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το 2017!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.