Η Τερέζα Μέι στη χώρα του ‘Εξπρές του Μεσονυκτίου’…

Και η δήλωσή της στη Βουλή  τρεις μέρες ενωρίτερα για κάποιο… Νίκο Αναστασιάδη!

may-ankara-talks

Της Φανούλας Αργυρού

Για πολλαστή φορά η υπερβολή, η ψευδαίσθηση, παραπλάνηση και παραπληροφόρηση φούντωσε τις τελευταίες μέρες σε Κύπρο και Ελλάδα ότι τάχα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα πήγαινε στη Τουρκία για το Κυπριακό σε σημείο μάλιστα που κάποιο άρθρο εξ Αθηνών τιτλοφόρησε ότι πήγαινε για να φέρει και συμφωνία για το Κυπριακό. Καλά που δεν έπαιξαν και οι καμπάνες όπως στην περίπτωση της εκλογής Τζίμμυ Κάρτερ στις ΗΠΑ…

Ορθά έγγραψε προνοητικά και ενημερωτικά στο κύριο άρθρο της η Σημερινή στις 26 Ιανουαρίου 2017 με τίτλο Η Μέι, η «ευελιξία» και οι ομφαλοσκοπήσεις μας…’ προσγειώνοντας τις ψευδαισθήσεις και τις υπερβολές. Έγγραψε μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση διέρρεε προς τα ΜΜΕ ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί το Σάββατο στην Τουρκία, προκειμένου να συζητήσει το Κυπριακό με την τουρκική ηγεσία. Τελικά, πληροφορούμαστε ότι η Μέι δεν πάει στην Άγκυρα για το Κυπριακό. Πάει να συζητήσει πολύ πιο ακανθώδη διεθνή και διμερή προβλήματα, όπως τη διεθνή άμυνα και ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό, το Συριακό, το διμερές εμπόδιο…». 

Η επιβεβαίωση του άρθρου ήλθε τόσο με τις επίσημες ανακοινώνεις του Πρωθυπουργικού γραφείου για το τι είπε και έκανε στη Τουρκία η κα Τερέζα Μέι όσο και με τα βρετανικά δημοσιεύματα.

may-ankara-turkish-counterpart

Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε από την Τουρκία συμφωνία δισεκατομμυρίων λιρών για πολεμικά αεροπλάνα και νέες εμπορικές συναλλαγές για ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. ΄Όπως έκανε και 24ωρα πριν με την επίσκεψή της στις ΗΠΑ και την συνάντησή της με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ και θα συνεχίσει με άλλες χώρες.  Και αφού πήρε εκείνο που ήθελε στην Τουρκία, κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν  να σεβαστεί το κράτος δικαίου στη χώρα του και τις διεθνείς του υποχρεώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπρεπε να πει και δύο λόγια τα… ανθρώπινα δικαιώματα βεβαίως για να κρατήσει τα προσχήματα. Και ντυμένη στα μαύρα κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο του σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ…

Κύπρος μέσα από 20 λέξεις!

Όσον αφορά την Κύπρο η αναφορά βρίσκεται  στην  συνέντευξη τύπου που έδωσε η κα Μέι πλάι στον Τούρκο Πρωθυπουργό Γιλτιρίμ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρωθυπουργικής κατοικίας, 28.1.2017,  κάτω από τον υπότιτλο ‘Περιφερειακή ασφάλεια’  και περιορίζεται σε 20 λέξεις!. «Συζητήσαμε επίσης αριθμό άλλων σοβαρών περιφερειακών θεμάτων ασφάλειας σήμερα περιλαμβανομένων: Συριακού, όπου δουλεύουμε μαζί για την καταπολέμηση του Daesh και τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, τις προκλήσεις μαζικής μετανάστευσης, για την οποία συγχαίρω την γενναιοδωρία της Τουρκίας στο να φιλοξενεί πέραν των 3 εκατομμυρίων προσφύγων από τις γύρω περιοχές, και όπου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο να κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει.

Και για την Κύπρο, όπου αμφότεροι είμαστε δεσμευμένοι να παίξουμε το πλήρη ρόλο μας σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία».


«Regional security

We have also discussed a number of other important regional security issues today including:

Syria, where we are working together to fight Daesh and create the conditions for peace, the challenge of mass migration, where I pay tribute to Turkey’s generosity in hosting more than 3 million refugees from surrounding countries, and where the United Kingdom is committed to doing all it can to help.

And Cyprus, where we are both committed to playing our full part in an effort to secure an early agreement.»

https://www.gov.uk/government/speeches/pm-press-conference-with-turkish-pm-yildirim-28-january-2017


Μια  δήλωση της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων που προηγήθηκε της επίσκεψης στη Τουρκία

Όμως, κανένας δεν πρόσεξε προφανώς την αναφορά της κας Τερέζας Μέι στις 25 Ιανουαρίου 2017 και τη σημασία της, τρείς μέρες πριν την επίσκεψή της στην Τουρκία.  Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση του Συντηρητικού Βουλευτή κ. Ντέιβιντ Μπάρροους κατά πόσο «θα ζητήσει υποστήριξη για μια ενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο, απελευθερωμένη από τουρκικά στρατεύματα», η κα Μέι απάντησε (σε ελεύθερη μετάφραση) :

theresa may, Parliament

«… Υπάρχουν σοβαρά θέματα που θα συζητήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας όταν τους συναντήσω το Σάββατο. Για την Κύπρο, ελπίζω οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα φθάσουμε σε μια λύση- είμαστε όσο κοντά όσο ποτέ σήμερα. ΄Εχω ήδη μιλήσει με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι είμαστε δημιουργικοί στη σκέψη και στη αναζήτηση μιας λύσης. Είχα ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη το Σαββατοκύριακο σχετικά με αυτό το θέμα. Στεκόμαστε έτοιμοι ως εγγυήτρια να παίξουμε το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ένα επιτυχή αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου για την οποία ο λαός δουλεύει για τόσο καιρό».

Αναφέρθηκε σε Πρόεδρο Ερντογάν, σε Πρωθυπουργό της Τουρκίας σε Πρωθυπουργό Τσίπρα και σε κάποιο… Νίκο Αναστασιάδη!  Όχι Πρόεδρο της Κύπρου ή της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ας κυκλοφόρησε στην Κύπρο η πολυσέλιδη έκθεση- γνωμάτευση των δύο ξένων  ειδικών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της ήταν παρόν στη Γενεύη 2017 και δεν σήμαιναν  τίποτα οι σκόπιμοι τίτλοι εξίσωσης Αναστασιάδη/Ακκιντζί  σε δύο ‘HE’ (His Excellency) ισότιμων Εξοχότατων.

Lowe και Pellet: Αυτό είναι το έγγραφο που θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

 (Lowe και Pellet: Αυτό είναι το έγγραφο που θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία  http://www.sigmalive.com/news/kypriako/400466/afto-einai-to-eggrafo-pou-thorakizei-tin-kypriaki-dimokratia).

 

Ποιος είναι αυτός ο Νίκος Αναστασιάδης;

Για κάποιο που παρακολούθησε τη συζήτηση και την αναφορά της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, ή που διάβασε (ή μελλοντικά θα διαβάζουν άλλοι)  τα πρακτικά της Βουλής (που δεν διορθώθηκαν μέχρι σήμερα) και δεν γνωρίζει περί Κυπριακού, θα διερωτάται και δικαιολογημένα ποιος είναι αυτός ο…  Νίκος Αναστασιάδης!!!

Εδώ οι σύνδεσμοι τόσο για το βίντεο όσο και τα πρακτικά της Βουλής.

https://www.youtube.com/watch?v=8-piEGTEYC4

https://hansard.parliament.uk/commons/2017-01-25/debates/F9C46C7C-5E7A-48CA-B280-53C7B2D4640D/Engagements

Υποκρισία στη καρδιά της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής

Κλείνω με τα λόγια του Andrew Smith, της οργάνωσης εναντίον των πωλήσεων όπλων, στην Γκάρτιαν 28.1.2017 με τίτλο ‘Η Τερέζα Μέι υπογράφει συμφωνία 100 εκατομμυρίων λιρών για πολεμικά αεροπλάνα στην Τουρκία’ . Σε ελεύθερη μετάφραση:

«‘Ο Άντριου Σμίθ, είπε η συμφωνία που υπογράφτηκε στη Τουρκία επιβεβαιώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμο να πωλήσει όπλα σε χώρες που παραβιάζουν διεθνούς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. ‘Υπάρχει μια υποκρισία στη καρδιά της εξωτερικής πολιτικής του ΗΒ, και το μήνυμα που στέλλει σε εκείνους που είναι καταπιεσμένοι ή στις φυλακές για τα πιστεύω τους είναι ότι τα ανθρώπινα τους δικαιώματα δεν ενδιαφέρουν. Οι υποκριτικές προβολές και δίχως κριτική υποστήριξη δεν είναι απλά νίκη προπαγάνδας του Ερντογάν: είναι χαστούκι στο πρόσωπο των όσων δουλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικούς φυλακισμένους σε όλη τη Τουρκία’».

https://www.theguardian.com/politics/2017/jan/28/theresa-may-signs-100m-fighter-jet-deal-with-turkeys-erdogan

may-ankara-wreath

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 29.1.2017.

Οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω στην Κύπρο, τα θέλουν όλα: Η Μέι έκανε ότι δεν άκουσε…

3 thoughts on “Η Τερέζα Μέι στη χώρα του ‘Εξπρές του Μεσονυκτίου’…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.