ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δεν ακούει κανένα η Άγκυρα για εγγυήσεις και 4 ελευθερίες

Στου Ερντογάν την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…

erdogan-merkel

Κινητικότητα στο Κυπριακό επιχειρούν να προκαλέσουν διεθνείς παίκτες με παρεμβάσεις προς την Άγκυρα. Μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης και τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο Μοντ Πελεράν, επιχειρείται μια προσπάθεια να υπάρξουν συζητήσεις με την Άγκυρα.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, το περασμένο Σάββατο και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Πέμπτη, ανέλαβαν να θέσουν το Κυπριακό στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τερέζα Μέι, όπως πληροφορούμαστε, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα  έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό το θέμα των εγγυήσεων, εκφράζοντας τη θέση του Λονδίνου ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, εκτός κι εάν το θέλουν οι δύο κοινότητες.

Η Βρετανία διαχωρίζει το θέμα των Βάσεων, το οποίο θεωρεί πως δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Η απάντηση της Άγκυρας ήταν αρνητική. Παράλληλα με το Κυπριακό, Τουρκία και Βρετανία έχουν συνάψει σημαντική συμφωνία για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που θα βρίσκεται στις 2 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, αναμένεται, όπως πληροφορούμαστε, να εγείρει θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και συνδέονται με το Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά επιμένει όπως μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε., να ισχύουν και για τους Τούρκους πολίτες.

Merkel bows to ErdoganΣύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη, δεν ευνοούν μια τέτοια ρύθμιση καθώς αυτό επηρεάζει το σύνολο της Ένωσης. Άλλωστε, στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί προηγούμενο με τη συμφωνία στην Κύπρο, για να μπορέσει το καθεστώς Ερντογάν να «προελάσει» πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη, δεν ευνοούν μια τέτοια ρύθμιση καθώς αυτό επηρεάζει το σύνολο της Ένωσης. Δεν θα περιοριστεί στην Κύπρο, αλλά θα θεωρηθεί ως προηγούμενο για να «προελάσει» το καθεστώς Ερντογάν, η Τουρκία, προς την Ευρώπη και να εξασφαλίσει, μέσω Κύπρου, αυτά που χρόνια επιδιώκει. Οι παρεμβάσεις από Βερολίνο και Λονδίνο προς την Άγκυρα για το Κυπριακό, στοχεύουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες να προκληθεί συζήτηση και ενδιαφέρον από την Τουρκία.

Οι προσδοκίες, ωστόσο, είναι περιορισμένες. Είναι προφανές πως για την Τουρκία το Κυπριακό μπορεί να μην θεωρείται προτεραιότητα, ωστόσο, παράλληλα δεν έχει μειώσει ποσώς τις αξιώσεις της στην Κύπρο. Δεν θέτει μόνο τον πήχη ψηλά αλλά τον κρατεί συνεχώς εκεί. Υπάρχει μια θεωρία πως ο Ερντογάν δεν θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση μέχρι το δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί για τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που θα το καταστήσουν πανίσχυρο στο εσωτερικό της χώρας. Μια άλλη εκτίμηση είναι πως ούτε μετά το δημοψήφισμα θα διαφοροποιήσει τη στάση του ο Ερντογάν. Εκτός, όπως σημειώνουν όσοι πιστεύουν στη δεύτερη εκδοχή, κι εάν η Τουρκία εξασφαλίσει όσα επιδιώκει στο Κυπριακό. Όπως πάντως πληροφορούμαστε, τα όσα δημοσίως αναφέρεται από τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό, τα ίδια επαναλαμβάνονται και στις κατ΄ιδιαν επαφές. Και για τις εγγυήσεις και για τις τέσσερις ελευθερίες και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που προβάλλονται μαξιμαλιστικές θέσεις.

• Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στην ατζέντα τους θα είναι κυρίως η προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τετάρτη. Μετά την πενταμερή της Γενεύης και τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει σε μια φάση συντήρησης.

 Κώστας Βενιζέλος, “Φ”

Η Τερέζα Μέι στη χώρα του ‘Εξπρές του Μεσονυκτίου’…

2 thoughts on “ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Δεν ακούει κανένα η Άγκυρα για εγγυήσεις και 4 ελευθερίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.