Ντέιβιντ Χάρις: Το Κυπριακό “θα απαιτήσει την προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης”

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ.

david-harris-executive-director-of-the-american-jewish-committee2

Την πεποίθηση πως, δεδομένων των εξελίξεων που υπάρχουν, το Κυπριακό θα “απαιτήσει την προσοχή” της νέας αμερικάνικης κυβέρνησης, εξέφρασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

Ο κ. Χάρις ανέφερε πως συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τις σχέσεις με την Κύπρο, τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και μετά από αυτήν, τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και για τα ενεργειακά θέματα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους “πολύ θερμή, φιλική και ανοικτή”.

Σημείωσε ακόμη πως χθες βρισκόταν στο Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος “μίλησε πολύ θερμά για τη φιλία και το συνεταιρισμό του με την Κύπρο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”, όπως είπε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει μια περαιτέρω προσπάθεια σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χάρις επεσήμανε πως είναι πολύ γρήγορα να λεχθεί κάτι για αυτό και πως δεν έχει κάποια ειδική πληροφόρηση επί τούτου.

Σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέλαβε μόλις πριν δυο σχεδόν εβδομάδες και “αρχίζει μόλις τώρα να πατά τα πόδια της στο έδαφος” και πως μόλις χθες ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έλαβε έγκριση από τη Γερουσία.

Kammenos and Ronald Launder, leader of World Jews met in Athens, 1/2/17.
Kammenos and Ronald Launder, leader of World Council of  Jews met in Athens, 1/2/17.

“Αλλά ξεκάθαρα το γεγονός ότι αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται, το ότι έγιναν συνομιλίες στη Γενεύη και γίνονται εβδομαδιαίως συνομιλίες”, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, “θεωρώ ότι θα απαιτήσει την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης”, επεσήμανε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χάρις σημείωσε πως γνωρίζονται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για πολλά χρόνια και υπενθύμισε πως το Σεπτέμβρη τον τίμησαν στη Νέα Υόρκη κατά την επίσκεψή του εκεί για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.