Βρετανία: Πυρά κατά Τραμπ από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων

«Ρατσιστή και σεξιστή» χαρακτήρισε τον Αμερικανό Πρόεδρο

john-bercow

Την αντίθεσή του στην προοπτική η επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία να περιλαμβάνει ομιλία του στην ιστορική αίθουσα του Westminster Hall στο βρετανικό κοινοβούλιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου. 

Όπως είπε ενώπιον της ολομέλειας, η πρόσκληση προς ξένους ηγέτες για ομιλία στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στην παλαιότερη αίθουσα του κτιρίου που στεγάζει το βρετανικό κοινοβούλιο είναι μία «τιμή που πρέπει να κερδηθεί».

«Πριν από την επιβολή του απαγορευτικού ταξιδιωτικού διατάγματος θα ήμουν αντίθετος σε μια ομιλία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Westminster Hall. Μετά από την επιβολή αυτού του διατάγματος από τον Πρόεδρο Τραμπ, είμαι ακόμα περισσότερο αντίθετος σε μια ομιλία του στο Westminster Hall», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων εν μέσω σπανίου χειροκροτήματος από τους περισσότερους βουλευτές.

Ο κ. Μπέρκαου συνέχισε λέγοντας ότι η βρετανική βουλή αντιτίθεται στον «ρατσισμό και σεξισμό», καθώς και ότι υποστηρίζει την ισότητα έναντι του νόμου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής των λόρδων και τον εκάστοτε υπεύθυνο για τους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου του κοινοβουλίου έχουν την αρμοδιότητα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την παραχώρηση του Westminster Hall για ομιλίες ξένων ηγετών.

Ο κ. Μπέρκαου σημείωσε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις επίσημων επισκέψεων ηγετών κρατών κατόπιν βασιλικής πρόσκλησης, όπως αυτή που έχει απευθυνθεί στον Πρόεδρο Τραμπ, κατά τις οποίες δεν έγινε ομιλία στο Westminster Hall.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι είναι αντίθετος με την προοπτική ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ και στο Royal Gallery, μία κατώτερης συμβολικής σημασίας αίθουσα στη Βουλή των Λόρδων.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται έντονες επικρίσεις για τη σπουδή με την οποία απηύθυνε την πρόσκληση εκ μέρους της βασίλισσας στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο ζητώντας την ανάκληση της επίσκεψης, ενώ πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν υπογράψει σχετικό διαδικτυακό αίτημα.

ΚΥΠΕ/Αθ. Γκαβός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.