Ισχυρό προηγούμενο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η μονομερής ακύρωση της Συνθήκης του 1878 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

germany-turkey-1914-warΤης ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Στο πρωινό πρόγραμμα του Λάζαρου Μαύρου (Τετάρτη 1.2.2017), όταν συζητήσαμε το άρθρο μου «Η “defunct” Συνθήκη Εγγυήσεως», ανέφερα ότι ο Δρ. Κλέαρχος Κυριακίδης σε δύο ομιλίες του στο πρόσφατο παρελθόν, στο Λονδίνο, είχε αναφέρει ότι η Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας, όταν η Τουρκία συμμάχησε με τη Γερμανία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, μονομερώς ακύρωσε τη Συνθήκη της 1ης Ιουλίου 1878 με τον Σουλτάνο, όταν και προσάρτησε την Κύπρο στη βρετανική αυτοκρατορία στις 5 Νοεμβρίου 1914.

Τη μία από τις διαλέξεις του, εκείνη της 15.1.2015 με θέμα «Από τη βαρβαρότητα στο Μπαρμπαρός: Οι πρώτοι δώδεκα μήνες από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η διαχρονική σχέση του με την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα», που έλαβε χώρα στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Λονδίνου στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει η Αδελφότητα εδώ και 14 χρόνια, καλύψαμε στη Σημερινή στις 21.1.2015. (Βλέπε, Σημερινή «Χαλιφάτο η Κύπρος με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία»).

Βρετανική κυριαρχία

Hosting the British flag in Nicosia; wood engraving Illustrated London News, 1878 Έπαρση της Βρετανικής σημαίας στην Λευκωσία, Ξυλογραφία, Illustrated London News, 1878
Hosting the British flag in Nicosia; wood engraving Illustrated London News, 1878
Έπαρση της Βρετανικής σημαίας στην Λευκωσία, Ξυλογραφία, Illustrated London News, 1878

Είχε αναφέρει ο καθηγητής, πως όταν η Τουρκία προτίμησε να πάρει το μέρος της Γερμανίας, εγκαταλείποντας τη συμμαχία με τη Βρετανία, η Βρετανία κήρυξε επίσημα τον πόλεμο εναντίον και της Τουρκίας στις 5 Νοεμβρίου 1914 και προσάρτησε το νησί στη βρετανική αυτοκρατορία.

Και παραλλήρισε ο καθηγητής τη στάση της Γερμανίας το 1914 με εκείνην της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης της Κύπρου το 1974, η οποία με τον ίδιο τρόπο παραβίασε τις δικές της εγγυήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και εισέβαλε στο νησί. Για να τονίσει ότι η ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν μπορεί ένας να βασίζεται σε εγγυήτριες δυνάμεις να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Έτσι, την ίδια μέρα, 5 Νοεμβρίου 1914, το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς ακύρωσε τη Συνθήκη του 1878, με αποτέλεσμα να αναλάβει η ίδια την κυριαρχία της νήσου Κύπρου.


ON August 2,1914, Germany and Turkey signed the following secret treaty, meant to go into effect in the event of war between Germany and Russia. Russia declared war on Turkey on November 3, 1914, and on November 5, 1914, Great Britain and France also declared against Turkey.


Η απόφαση ακύρωσης

cyprus-gazette-4-11-1914Επανέρχομαι, λοιπόν, για να τεκμηριώσω με την επίσημη απόφαση της τότε βρετανικής κυβέρνησης, όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της νήσου -The Cyprus Gazette (Extraordinary) – ημερ. 4 Νοεμβρίου 1914. Σε ελεύθερη μετάφραση τα κύρια σημεία:

«Η Αμυντική Συμφωνία μεταξύ της Αυτής Μεγαλειότητας Βασιλίσσης Βικτωρίας και της Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου, που υπογράφτηκε την 1ην Ιουλίου 1878…με την οποία η Α.Μ. του Σουλτάνου παραχώρησε την Νήσο Κύπρο στην κατοχή και διοίκηση της Αγγλίας… και λόγω της έναρξης του πολέμου μεταξύ της Αυτού Μεγαλειότητας και της Αυτοκρατορικής Μεγαλειότητας του Σουλτάνου, η πιο πάνω συνθήκη, παράρτημα και Συμφωνία έχουν ακυρωθεί και δεν έχουν καμία πλέον ισχύ… και η Νήσος προσαρτάται στην κτήση της Αυτού Μεγαλειότητας για να γίνουν οι σωστές διαδικασίες για τη διακυβέρνηση και προστασία της Νήσου…».

Παραθέτουμε αυτούσια τη Διακήρυξη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε και βρίσκεται στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον σύνδεσμο εδώ στις σελίδες 8713 και 8714. Ένα ισχυρό προηγούμενο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας (και της Ελλάδας):

http://cypruslibrary.moec.gov.cy/ebooks/The_Cyprus_Gazette_1914/files/gazette%201914w.pdf

Σημ.: Ευχαριστίες στον Δρα Κλ. Κυριακίδη, ο οποίος, από τις επισημάνσεις του στο Ράδιο Πρώτο, είχε την καλοσύνη να μας στείλει τον πιο πάνω σύνδεσμο, τον οποίο παραθέτουμε για ευρύτερη ενημέρωση.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.