Στην ‘Αγκυρα σήμερα ο Γκουτέρες για συναντήσεις με Ερντογάν και Γιλντιρίμ

guterres-un

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναχώρησε, χθες βράδυ, από τη Νέα Υόρκη για πολυήμερη περιοδεία, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα αφιχθεί σήμερα και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει γραπτό σημείωμα από το γραφείο του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο, «ως πρώτο μέρος των επισκέψεών του στην περιοχή». Σε όλες τις χώρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες και μέλη των κυβερνήσεών τους.

«Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας στην περιοχή, ο ΓΓ αναμένεται να συζητήσει αριθμό θεμάτων περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος», γράφει το σημείωμα.

Από την Αίγυπτο θα μεταβεί στη Βόννη για την Υπουργική Διάσκεψη των G20, κατά την οποία ο κ. Γκουτέρες «θα εστιαστεί στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και θα τονίσει την ανάγκη της οικοδόμησης εκ νέου της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές προκλήσεις στην ειρήνη και την ασφάλεια».

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια.

«Ο ΓΓ θα τονίσει την ανάγκη για ένταση στη διπλωματία για την ειρήνη, μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη των συγκρούσεων και  ισχυρότερη δέσμευση στην πολυμερή διπλωματία. Θα αναπτύξει επίσης ένα εύρος μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει σε κίνηση και που στοχεύουν στη διασφάλιση ότι τα Ηνωμένα ‘Εθνη εργάζονται αποτελεσματικά για να βοηθήσουν χώρες να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να γεφυρώνουν χάσματα και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κατακερματισμένης διεθνούς τάξης», αναφέρεται στο σημείωμα.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.