Βίλιερς: Ώρα να αρθούν οι εγγυήσεις στην Κύπρο

«Εάν η Άγκυρα επιτρέψει στους Κύπριους την ελευθερία να καθορίσουν το μέλλον τους, πιστεύω ότι μία λύση είναι εφικτή»

meeting-with-cypriot-president-10-02-17

Στη φωτογραφία  από αριστερά η Συντηρητική βουλευτής Τερέζα Βίλιερς με ομάδα βρετανών βουλευτών οι οποίοι είχαν σειρά επαφών στην Κύπρο, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θέση υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο λαμβάνει η βουλευτής του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού.

Η κα Βίλιερς συμμετείχε στην αποστολή της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο που επισκέφθηκε το νησί από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της με το πέρας της αποστολής η φιλοκύπρια βουλευτής βορείου Λονδίνου αναφέρει: «Υπάρχει έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία Είναι σαφές ότι και οι ηγέτες των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι ειλικρινείς στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μία λύση.

»Αλλά οι συνομιλίες που είχα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα πολύ δύσκολα θέματα παραμένουν άλυτα. Ιδιαίτερα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας είναι πολύ ευαίσθητα. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν οι εγγυήσεις τρίτων χωρών. Είναι ένα κατάλοιπο αποικιακού παρελθόντος και δεν δικαιολογούνται στο πλαίσιο μίας σύγχρονης δημοκρατίας όπως η Κύπρος».

Κατά την παρουσία τους στην Κύπρο οι Βρετανοί βουλευτές είχαν σειρά επαφών, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Προσφύγων της Βουλής των Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην ανακοίνωσή της η κα Βίλιερς κάνει λόγο για «κρίσιμη στιγμή» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέροντας ότι η συμμετοχή της στη βουλευτική επίσκεψη έγινε για να δείξει την υποστήριξή της στις προσπάθειες λύσης που θα επανενώνει το νησί.

«Έχω υποστηρίξει τον κυπριακό σκοπό για σχεδόν δύο δεκαετίες. Έχω πολλά μέλη της περιφέρειάς μου που λυπούνται βαθιά για τη διαίρεση στο νησί και επιθυμούν να δουν μία δίκαιη και διαρκή λύση να συμφωνείται, η οποία θα επιτρέψει στους Κύπριους να ζήσουν ξανά μαζί», αναφέρει η Τερέζα Βίλιερς.

Καταλήγει με την ευχή να μπορέσει να βρεθεί τρόπος γεφύρωσης των διαφορών και επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, επισημαίνοντας το ρόλο της Τουρκίας. «Θα προέτρεπα όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση. Ένα κρίσιμο στοιχείο μίας επιτυχούς έκβασης θα είναι η συνεργασία και μία λογική προσέγγιση από την Τουρκία. Εάν η Άγκυρα επιτρέψει στους Κύπριους την ελευθερία να καθορίσουν το μέλλον τους, πιστεύω ότι μία λύση είναι εφικτή», αναφέρει η κα Βίλιερς.

Της αποστολής των Βρετανών βουλευτών ηγήθηκε ο σερ Ρότζερ Γκέιλ. Συμμετείχαν επίσης οι Ντέιβιντ Μπάροους, Μάθιου Όφορντ, Στίβεν Χέπμπορν, Στίβεν Πάτερσον και η βαρόνη Μάσεϊ, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής.

One thought on “Βίλιερς: Ώρα να αρθούν οι εγγυήσεις στην Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.