Μνημόσυνο Πεσόντων στα ‘Ιμια από το HALC στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης

march08_imia-filtered-5

Με πρωτοβουλία του Hellenic American Leadership Council (HALC) και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, τελέστηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος. Στην πρόσκλησή τους, το HALC και το Προξενείο ανέφεραν την επέτειο των Ιμίων και το τραγικό δυστύχημα του ελικοπτέρου ΠΝ-28 στις 11 Φεβρουαρίου 2016, καλώντας την ομογένεια να τιμήσει όλους τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες. 

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αντιπροσωπεία από το Προξενείο και την Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που υπηρετούν στην ΝΥ, ο επικεφαλής του HALC στη Νέα Υόρκη, Νικόλας Κατσίμπρας και εκπρόσωποι και μέλη ομογενειακών οργανώσεων. Συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία του Νικόλαου Μαχαίρα, γαμπρού του Υποπλοίαρχου Τάσου Τουλίτση, κυβερνήτη του ΠΝ-28, καθώς επίσης και του Ιωάννη Γιαλοψού, πρώτου ξαδέρφου του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, πλήρωμα στο ΠΝ-21 που χάθηκε τη νύχτα των Ιμίων.

koutras-kathedrikos-imia02Ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας.

Μετά την τέλεση του μυστηρίου, ο Δρ. Κούτρας απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο εκκλησίασμα με ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες στα Ίμια και στον θάνατο του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη το 2006, υπενθυμίζοντας τα αναρίθμητα παραδείγματα αυτοθυσίας των ενόπλων δυνάμεων. Σε μία συγκινητική και σπάνια στιγμή για την ομογένεια, οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην καρδιά του Μανχάταν, μετά από παρότρυνση του Γενικού Προξένου.

Παρόλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το πλήθος γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του καθεδρικού ναού μετά το μνημόσυνο για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του κ. Κατσίμπρα, ο οποίος στον πρόλογό του επεσήμανε την προσωπική σημασία αυτής της μέρας, ως πρώην αξιωματικός του ΠΝ και γιος πιλότου της ΠΑ. Ο κ. Κατσίμπρας με έκδηλο συναισθηματισμό μίλησε «για τους ανθρώπους πίσω από τους ήρωες και τον τρόπο με τον οποίο έχουν σημαδέψει τις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων αλλά και την ιστορία της πατρίδας για πάντα.»

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας λίγες μνήμες και σκέψεις για τρεις από αυτούς τους ήρωες» ανέφερε ο ομιλητής συνοδεύοντας τις ιστορίες του με εικόνες από τους πεσόντες. Ο κ. Κατσίμπρας μίλησε για τα ατυχήματα του Σμηνάρχου (Ι) Γεωργίου Παπαγιαννόπουλου το 1997 με C-130 κατά τη διάρκεια αποστολής έρευνας διάσωσης, του Σμηνάρχου (Ι) Στέργιου Κωτούλα το 2009 με πυροσβεστικό αεροσκάφος στην Κεφαλλονιά αλλά και του ελικοπτέρου ΠΝ-28 πέρυσι στην Κύναρο, στο οποίο επέβαιναν τρεις πρώην συνάδελφοι του ομιλούντος, οι Υποπλοίαρχοι Τάσος Τουλίτσης και Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Πριν κλείσει την ομιλία του με ενός λεπτού σιγή, ο κ. Κατσίμπρας επεσήμανε ότι οι ήρωες δεν έχουν χρώμα ιδεολογικό και πολιτικό. Η μνήμη τους πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και να τους παρακινεί να συμμετέχουν στην δημοκρατική διαδικασία εκλέγοντας αντιπροσώπους οι οποίοι να είναι ικανοί να αξιοποιούν κατάλληλα το προσωπικό των ΕΔ για να προστατεύουν τα συμφέροντα της Πατρίδας. «Πρέπει ταυτόχρονα όμως να έχουν την επίγνωση και την συναίσθηση να τους προφυλάξουν από τις άσκοπες θυσίες. Δυστυχώς έχουν υπάρξει πολλές άσκοπες θυσίες σε αυτή την ηρωική λίστα,» πρόσθεσε ο κ. Κατσίμπρας δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα καθιερωθεί ώστε να αποδίδονται τιμές από την ομογένεια στους πεσόντες κάθε χρόνο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Καμμένος: «Καμια παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.