Το έγγραφο που κατέθεσε το ΔΗΚΟ για νέα γραμμή στο Εθνικό θέμα

Συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόταση για χάραξη άλλης πολιτικής στο Κυπριακό

N.Papadopoulos-DEKO

Η νέα στρατηγική που προτείνουμε να συνδιαμορφωθεί συνολικά και συλλογικά από το Εθνικό Συμβούλιο έχει ως κυρίαρχο στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, μέσω της συνέχισης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρεται στο έγγραφο που κατέθεσε χθες το ΔΗΚΟ, διά του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο. Προβαίνοντας σε μια γενική αξιολόγηση της ακολουθούμενης πολιτικής και ασκώντας έντονη κριτική, ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με αναθεώρηση της πολιτικής αυτής.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρονται τα πιο κάτω σημεία:

Επιμονή σε ρητή συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εισήγηση για ρητή πρόνοια της συνέχισης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τελικό σχέδιο λύσης.

Δημιουργία πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία 

Η δημιουργία πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, για όσο καιρό παραμένει άλυτο το Κυπριακό, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Την αναστολή του ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Την αναστολή χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. προς την Τουρκία.

Την αποτροπή της αναβάθμισης της Τελωνιακής Ένωσης Τουρκίας –Ε.Ε.

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως έγινε και στο παρελθόν, σε κάποιες περιπτώσεις, για θέματα όπως: η συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο συνεχιζόμενος εποικισμός των κατεχομένων, οι παράνομες ενέργειες για οικονομική, υδατική και ενεργειακή εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία,  το συνεχιζόμενο εμπάργκο των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία, την παράνομη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και των λιμανιών των κατεχομένων.

Συνολική, επιστημονική και διαρκής αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία

Είναι αναγκαία η συνολική, επιστημονική και διαρκής αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία. 

Είναι αναγκαία η συνολική, επιστημονική και διαρκής αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία.

Απεγκλωβισμός και απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία 

Με πλήρη σεβασμό στους συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς των Τ/Κ  με την Τουρκία, είναι αναγκαίο να εργαστούμε με στόχο τον απεγκλωβισμό και την απεξάρτηση τους από την Τουρκία, ειδικά μετά τις πρόσφατες ενέργειες της κατοχικής δύναμης για υδατική και ενεργειακή εξάρτηση των κατεχομένων από αυτήν, σε συνέχεια της διαχρονικής οικονομικής εξάρτησής τους.

Αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, άσκηση ενός βασικού κυριαρχικού δικαιώματός της.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, προώθηση άμεσα εναλλακτικών λύσεων όπως:  την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων LNG στην Αίγυπτο, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση, την προώθηση του αγωγού ανατολικής Μεσογείου (EastMed) την οποία ευνοούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω αγωγός μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση, όταν το επιτρέψουν καλύτερες τιμές για το φυσικό αέριο, ή, όταν θα προχωρήσουν οι αναμενόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και ανακαλυφθούν περισσότερα αποθέματα και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.

Εννοείται ασφαλώς ότι οι πιο πάνω σχεδιασμοί επιβάλλουν και προϋποθέτουν σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας.

Αλλαγή της τακτικής στις διαπραγματεύσεις

Απαιτείται, άμεσα, η αλλαγή της τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Η νέα διαπραγματευτική τακτική θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει:

Την επιστροφή και επιμονή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (π.χ. αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποχώρηση των εποίκων, επιμονή στην αρχή ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα, μια και αδιαίρετη κυριαρχία κ.ά.).

Την απόσυρση απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων, οι οποίες μάλιστα έγιναν χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και τη σαφή απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, τις οποίες απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Παραδείγματα τέτοιων απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων και τέτοιων τουρκικών αξιώσεων είναι (σε τυχαία σειρά και μη εξαντλητική παράθεση): η υποχώρηση για παραμονή όλων των εποίκων, μέσω πολιτογραφήσεων και αδειών εργασίας, η σύγκλιση επί διακυβέρνησης Χριστόφια για παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 80 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων, η υποχώρηση για αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας σε σημαντικούς θεσμούς του κράτους, η υποχώρηση για αριθμητική ισότητα σε πολλούς θεσμούς, η υποχώρηση για διπλή κυριαρχία, όπως ορίζεται στο κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η υποχώρηση για το κατάλοιπο εξουσίας στις πολιτείες, η υποχώρηση για περιορισμούς και όρους που στερούν την ελεύθερη διακίνηση, απόκτηση περιουσίας και εγκατάσταση, η υποχώρηση για ίδιες θεραπείες και ίδια αντιμετώπιση των ιδιοκτητών και των χρηστών κατεχόμενων περιουσιών και η καθιέρωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων ως κανόνα «επίλυσης» του περιουσιακού.

Περαιτέρω, γίνονται εισηγήσεις για τερματισμό της στοχοποίησης των Ε/Κ, αποτροπή αναβάθμισης του ψευδοκράτους, διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και βελτίωση της συνεργασίας με την Αθήνα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

>>> Αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό ζητά από τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.