Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ – Η Τουρκία μας βρίζει για μνεία του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία μας

akinci-attila-vehicle

Έντονες αντιδράσεις και της Άγκυρας προκαλεί η υπόθεση της μνείας του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950  στα κυπριακά σχολεία. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά ένα βήμα ακόμη, καθώς έρχεται να υπερασπισθεί την εισβολή του 1974 αναφέροντας ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού  σκόπευε να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία  που προκλήθηκε από την νοοτροπία που πήγαζε στις ψευδαισθήσεις της Ένωσης». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του, χαρακτήρισε ως «χωρίς νόημα και απαράδεκτη» την σύγκριση που έκανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε αναφερθεί στον… παραλογισμό να διαμαρτύρονται οι Τουρκοκύπριοι για την απόφαση της κυπριακής βουλής, όταν το ψευδοκράτος «εορτάζει» και την εισβολή αλλά και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Με την ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει πλήρη στήριξη στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί, που ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρει την απόφαση της Βουλής. Υποστηρίζει επίσης την διακήρυξη των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί  την Λευκωσία ότι με την απόφαση της Βουλής η οποία προτάθηκε από το πατριωτικό ΕΛΑΜ,  ειδικά την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις  στοχεύουν την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο «βασισμένου στην πολιτική ισότητα των δυο πλευρών» δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών στο νησί ούτε συμβάλλει στην διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτό το περιστατικό όπως και αλλά παρόμοια, «δηλώνουν ξεκάθαρα, ότι όσο δεν αλλάζει  αυτή η θεμελιώδης νοοτροπία, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τους Τουρκοκυπρίους σαν συνιδιοκτήτες του νησιού, θα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα στις  προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

One thought on “Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ – Η Τουρκία μας βρίζει για μνεία του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία μας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.