ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΚΑΙ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΩΣ ΠΟΠ

halloumi 4

Κάθε λίγο και λιγάκι οι υπουργοί Γεωργίας και Φυσικών πόρων των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, μας υπενθυμίζουν πως έχουμε αποταθεί στην ΕΕ για να κατοχυρώσουμε το Χαλλούμι σαν Κυπριακό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.  Προχθές ακόμα ο κ. Κουγιάλης μας υπενθύμισε πως όπου νάναι τη κατοχύρωση την έχουμε στη τσέπη και μάλιστα αυτή δεν συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού. Λυπούμαι να παρατηρήσω πως προσωπικά δεν τρέφω αυτήν την αισιοδοξία γιατί οι Αρχές της Κ.Δ. έκαμαν δύο βασικά λάθη στην αίτηση μας για το χαλλούμι.

Το πρώτο λάθος έχει σχέση με τις ποσοστώσεις του γάλακτος και τη προσθήκη αγελαδινού σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε τις παραγόμενες ποσότητες χαλλουμιού και να ικανοποιήσουμε ορισμένους τυροκόμους οι οποίοι δεν σκέπτονται το συμφέρον του τόπου αλλά της τζέπης τους. Το χαλλούμι στη μακρόχρονη ιστορία του παραγόταν αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Στη Κύπρο δεν υπήρχε αγελαδινό γάλα παρά στα τελευταία 70-80 χρόνια και το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται ως πόσιμο ιδιαίτερα από τις αγγλικές  οικογένειες της αποικιοκράτίας για να εξελιχθεί ως πρωινό ρόφημα και στο ευρύ κοινό. Ως εκ τούτου θέσαμε σε κίνδυνο το ίδιο το χαλλούμι με το να προσθέσουμε στο πρότυπο αγελαδινό γάλα, γιατί κάλλιστα η ΕΕ μπορούσε να απορρίψη την αίτηση μας.

Είναι κανείς τυροκόμος που σέβεται την βιοτεχνία του να διατεθειμένος να παρασκευάσει κυπριακό τυρί τύπου γραβιέρας ή κασκαβάλι με αγελαδινό γάλα ή μείγμα με αιγοπρόβειο; Μπορεί κανείς να διανοηθεί στο Μέτσοβο ή στη Κρήτη οι τυροκόμοι να παρασκευάζουν γραβιέρα με μείγμα αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος; Στην Ισπανία παράγεται ένα τυρί παρόμοιο με το κυπριακο αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, το Manchego το οποίο αγοράζω εδώ στο Χιούστον. Πιστεύει κανείς πως αν οι τυροκόμοι εκεί προσθέσουν και αγελαδινό γάλα για να αυξήσουν τη παραγωγή του τυριού αυτού πως θα επιτύχουν;  Το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι τη καταστροφή τους.

Το δεύτερο λάθος που οι Αρχές μας έκαναν ήταν η προσθήκη του τουρκικού ονόματος Hellim στην αίτηση μας. Αυτό ήταν θανάσιμο σφάλμα όπως πολλές φορές εξήγησα σε επιστολές μου στον τύπο, γιατί συνδέσαμε τη κατοχύρωση με τη λύση του Κυπριακού.

Και για να μη μακρυγορώ θα αναφέρω επιγραμματικά δυό λόγια για το τί έπρεπε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούμε να το κατοχυρώσουμε για να αυξήσουμε τα έσοδα μας από το χαλλόυμι. Αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος με βοήθεια προς τους αιγοπροβατοτρόφους για αύξηση των ζώων τους, για βελτίωση των ποιμνίων τους, των υποστατικών τους, της παροχής κτηνιατρικής φροντίδας αλλά και τη παραγωγή ζωοτροφών με τη χρήση του εξαγνισμένου νερού από τα αποχετευτικά συστήματα (στη Μιά Μηλιά οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται 10 εκ. τόνους εξαγνισμένου νερού και μας κοροϊδεύο  υν πως θα μας παράσχουν τη ποσότητα που δικαιούμαστε). Θα πρέπει επίσης να παραχθούν περισσότερες ζωοτροφές από νερό που να παράγεται με αφαλάτωση και ηλιακή ενέργεια. Αφήσαμε να περάσουν τόσα χρόνια ανεκμετάλλευτα χωρίς προγραμματισμό και ουσιαστική βοήθεια προς τους αιγοπροβατοτρόφους, με τη μερίδα του λέοντος της βοήθειας προς τους παραγωγούς γάλακτος να κατευθύνεται προς τους αγελαδοτρόφους. Όσο για τις ποσότητες του αγελαδινού γάλακτος που διαθέτουμε για τυροκόνηση αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή άλλων προϊόντων, ακόμα και τύπο χαλλουμιού το οποίο βέβαια θα είχε διαφορετικό όνομα και τιμή. Πραγματικά είμαστε αξιολύπητοι γιατί μας χαρακτηρίζει η προχειρότητα και το προσωπικό όφελος, αντί το δημόσιο!

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΡ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Χιούστον, Τέξας, 14 Φεβρουαρίου 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.