Αποχώρησε το τσογλάνι της Άγκυρας από τη σημερινή συνάντηση με ΠτΔ

Έντονες οι αντιδράσεις της Τ/κ πλευράς μετά και την απόφαση της Βουλής για ενωτικό δημοψήφισμα

akinci-leaves-meeting-16-2-2017

Αποχώρησε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, από τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία και είχε ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί “να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου”, προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων.

Σε δήλωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως λυπάται για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης του με τον κ. Ακιντζί γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα “φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μια διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς, η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση, χωρίς λόγο και καμία αιτία”.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Ακιντζί “δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο Ειδικός Σύμβουλος ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε “θα εκφράσει πώς επακριβώς έχουν επισυμβεί τα γεγονότα”

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΠτΔ εξέφραση την εκτίμηση ότι η στάση της τ/κ πλευράς σήμερα, ήταν προϊόν προειλημμένης απόφασης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να εξηγήσει στον Τ/κ ηγέτη το περιεχόμενο της απόφασης της Βουλής και πως αυτή είναι μια απλή αναφορά. Απ’ ότι φάνηκε, ο κ. Ακιντζί δεν έμεινε ικανοποιημένος και αποχώρησε.

Να υπενθυμίσουμε πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη ‘σικέ’ αντίδραση από πλευράς της Τ/κ πλευράς, σχετικά με τη ψήφιση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης έχει δηλώσει πως το εν λόγο θέμα θα ήταν και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνάντηση.

Πάντως, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι έχει τον τρόπο να αντιδράσει στις τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί και την αρνητική αντίδρασή του αναφορικά με την ψήφιση τροπολογία από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται επιπλέον αναφορά στα σχολεία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.

Σενέρ Λεβέντ: Ο Αναστασιάδης μπορεί να πει στον Ακιντζί «βγάλε κι εσύ τη σημαία από το βουνό»…

Κίνημα Αλληλεγγύη: Η περηφάνια για την εθνική μας καταγωγή δεν ελέγχεται από τουρκικά φιρμάνια

Αντρος Κυπριανού: Το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης

2 thoughts on “Αποχώρησε το τσογλάνι της Άγκυρας από τη σημερινή συνάντηση με ΠτΔ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.