Απύθμενο θράσος Ακιντζί και με επίθεση σε Άιντε! “εξήγησε τη μισή πραγματικότητα”, τον κατηγορεί

akinci-emphasis

Τη μισή πραγματικότητα ανέφερε χθες ο κ. Άιντε, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε από τη συνάντηση των ηγετών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ακιντζί απαντούσε σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφο κατά την υποδοχή αντιπροσωπείας της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη. «Ο κ. Άιντε εξήγησε τη μισή πραγματικότητα, την άλλη μισή δεν την είπε. Όπως το τι είπα εγώ το γνωρίζετε όλοι σας, εγώ εξήγησα όλη την πραγματικότητα. Είπα εξάλλου ότι αποχώρησα από τη συνάντηση, είπα και ότι δεν έμειναν τρόποι καλής συμπεριφοράς στην συνάντηση, ότι οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός σεβασμού».

Επιπλέον, συνέχισε, οι κανόνες συμπεριφορές στη συνάντηση αυτή είχαν χαλάσει σε τέτοιο σημείο που στην πραγματικότητα έπρεπε να μπορεί να το πει αυτός και ο ίδιος ο κ. Άιντε. “Το γιατί έκρυψε τη μισή πραγματικότητα αυτό πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος”.

Η άλλη μισή πραγματικότητα, είπε ο Ακιντζί, είναι ότι μετά που μίλησαν οι δύο πλευρές λαμβάνοντας το λόγο ο Άιντε ενώ έλεγε ότι πρέπει κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους Τ/κ για το θέμα (σσ: την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα), ο Ε/κ ηγέτης – συνέχισε ο κατοχικός ηγέτης – “φωνάζοντας, σαν να θέλει να του κλείσει το στόμα, είπε `εγώ δεν έχω τίποτε άλλο πλέον να πω` βγήκε κλείνοντας την πόρτα με δύναμη πίσω του. Αυτό ενώ η συνάντηση συνεχιζόταν. Όταν ο Ε/κ ηγέτης εγκατέλειψε τη συνάντηση με τέτοιο τρόπο δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Εμείς, αφού είδαμε ότι η συνάντηση εξελίχθηκε έτσι, φύγαμε από κει”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε σε διάλειμμα. “Έτσι γίνονται τα διαλείμματα; Μέχρι σήμερα σε καμιά μας συνάντηση δεν έγινε διάλειμμα με τέτοιο τρόπο. Όταν ο Ε/κ ηγέτης θέλει να κάνει τσιγάρο μας δείχνει το πακέτο και κάνουμε διάλειμμα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν έγινε (χθες). Γι` αυτό δεν είναι σωστό να εξηγείς μόνο τη μισή πραγματικότητα”.

Χθες, είπε ο Τ/κ ηγέτης, στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ τού ανέφερε ποιες είναι οι προσδοκίες του, το τι αναμένουν να γίνει για να διορθωθεί η απόφαση της Βουλής. “Επειδή μας είπε χθες στη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ότι η απόφαση είναι λάθος. Εάν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να το πει και στην κοινότητά του και πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει”.

pin-akinci-tankΕπανέλαβε ότι υπάρχουν και φωνές στην ε/κ κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα που είναι σωστές, από διάφορες πλευρές και γι` αυτό – είπε – θεωρεί ότι υπάρχει η βάση για να διορθωθεί αυτό που έγινε. Επανέλαβε επίσης ότι είναι με τη στάση του ΔΗΣΥ στην αρμόδια Επιτροπή και στη Βουλή, “που σύρθηκε πίσω από το ΕΛΑΜ” που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

“Υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθεί αυτό. Ας διορθωθεί και εμείς προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις θα γίνουν πιο εποικοδομητικές. Το είπαμε αυτό στον κ. Άιντε. Μετά πήγε, συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη και σαν να μην έγινε οτιδήποτε, δήλωσε ότι μπορεί να γίνει η συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης”.

Δεν είναι αυτό που περιμένει ο ίδιος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. “Εμείς αυτό που περιμένουμε είναι να διορθωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει κλυδωνιστεί. Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα σε αυτό το θέμα. Λες και δεν έγινε τίποτα να πάμε να συνεχίσουμε όμορφα και ωραία. Τι να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;”.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, θα πρέπει να γίνουν βήματα να ξαναχτίσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εάν με πείσμα δεν διορθωθεί αυτό που έγινε, θα το κάνει χειρότερο, πρόσθεσε.

“Εμείς σε όποιο πλαίσιο λύσης κι αν ζήσουμε σε αυτά τα εδάφη, υπάρχει ένα περιβάλλον που σίγουρα, χωρίς αμφιβολία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κι αυτό είναι το περιβάλλον ειρήνης. Είναι το περιβάλλον κουλτούρας ειρήνης. Αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει να το βλάψουμε με τη συμπεριφορά μας”.

Ο Ακιντζί σημείωσε ότι το γεγονός πως ο κ. Άιντε είπε τη μισή πραγματικότητα δεν πρέπει να θεωρείται ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην ερώτηση εάν σε περίπτωση που δεν γίνει κάποιο βήμα, την Πέμπτη δεν θα πάει στη συνάντηση των ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι σε αυτά τα θέματα ο ίδιος λέει πάντα ότι δεν βιάζεται και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη έχουμε μια εβδομάδα καιρό. “Να δούμε τις εξελίξεις βήμα-βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα. Να δούμε τις προθέσεις”.

Ο ίδιος, συνέχισε, είναι υπέρ μια λύσης διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας και “ας μην χοροπηδάνε από τη χαρά τους όσοι δεν θέλουν αυτόν το στόχο και στις δύο πλευρές”.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι στη χθεσινή συνάντηση ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα της κοινότητάς του και τις ανησυχίες τους, ζητώντας αυτές να ακουστούν και να γίνουν κατανοητές, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διάβασε ένα πεντασέλιδο έγγραφο που είχε ετοιμάσει από πριν.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, πρέπει να βρει μια λύση. “Ενώ αυτός μιλούσε (ο κ. Άιντε) ο κ. Αναστασιάδης σηκώθηκε, χτύπησε την πόρτα κι έφυγε. Εμείς τι να κάναμε; Να τον περιμέναμε να γυρίσει και σαν να μην έγινε τίποτα να συνεχίσουμε;”. Επανέλαβε ότι χρειάζεται σεβασμός και πρόσθεσε ότι με το ποιος έφυγε ή εγκατέλειψε το τραπέζι δεν πρέπει να ξεχνούμε την πραγματική αιτία όλου αυτού που είναι ότι 67 χρόνια μετά και ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση, συρόμενοι πίσω από ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ.

“Γι` αυτό όλοι να βάλουν το χέρι τους στην καρδιά και να το εξετάσουν και να εργαστούν με ειλικρίνεια για το μέλλον αυτού του νησιού”, κατέληξε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.