Τουρκικά παιχνίδια καθυστερήσεων για το Κυπριακό με την αποχώρηση Ακιντζί

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

akinci-geneva06

Ποιος έφυγε πρώτος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Το ερώτημα επανέρχεται… ως μομφή στην κονίστρα της κυπριακής διένεξης, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στον βωμό τουρκογενών μεθοδεύσεων.

Τέθηκε στο Μον Πελεράν της Ελβετίας τον περασμένο Νοέμβριο. Επανήλθε στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο. Επανέρχεται και σήμερα, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να παριστάνει το «θύμα» και να αποχωρεί… στέλνοντας την μπάλα στην εξέδρα.

Οι Τουρκοκύπριοι παίζουν καθυστερήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα μεγάλη εξέλιξη-συμφωνία στο Κυπριακό πριν από το δημοψήφισμα για την υπερπροεδρία Ερντογάν στην Τουρκία στις 16 Απριλίου. Κάποιοι εκτιμούν μάλιστα ότι η όποια συμφωνία, εάν έρθει, θα έρθει το 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Στο πιο κοντινό μέλλον, η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό που προγραμματιζόταν για το δεύτερο μισό του Μαρτίου ίσως τελικά… να μη γίνει. «Δεν φαίνεται, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, να υπάρχουν οι προϋποθέσεις» δηλώνει στο «Εθνος» κυβερνητική πηγή από την Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι μέχρι τον Μάρτιο «έχουμε ακόμη πολύ ψωμί». «Δεν υπάρχει λόγος να ξαναγίνει διάσκεψη εάν πρόκειται κι αυτή να αναλωθεί στην απλή καταγραφή απόψεων. Εάν γίνει, θα πρέπει να είναι στοχευμένη για να κάνει καλό, να μην κάνει κακό» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Το χθεσινό ραντεβού Αναστασιάδη-Ακιντζί πάντως έληξε άδοξα, με τις συνομιλίες να ναυαγούν «στο ξαφνικό» και τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το «ποιος έφυγε πρώτος από την αίθουσα». Το κλίμα είχε αρχίσει να χαλάει ήδη από την περασμένη Παρασκευή… με τους Τουρκοκύπριους να στήνουν νέο τεχνητό σκηνικό ρήξης, επικαλούμενοι την «απειλή» του ακροδεξιού ΕΛΑΜ και της «ένωσης» με την Ελλάδα.

Αποχώρηση χωρίς λόγο

«Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος» δήλωσε για το χθεσινό ραντεβού ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση. Ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Δήλωσε με νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα» ήρθε άμεση η… εκδοχή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Αφορμή για τον νέο κύκλο έντασης αποτελεί η απόφαση της κυπριακής Βουλής να υπερψηφίσει τροπολογία του δεξιού ΕΛΑΜ με σκοπό να αρχίσει να μνημονεύεται επισήμως στα σχολεία της Κύπρου η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 (το γεγονός δηλαδή ότι στις 15 Ιανουαρίου 1950, το 95,7% των Ελληνοκυπρίων είχε ψηφίσει υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα).

Οι Τουρκοκύπριοι, από την πλευρά τους, άλλο που δεν ήθελαν… Πλέον, το μόνο θέμα που συζητούν είναι το μη θέμα της «ένωσης» με την Ελλάδα, σαν αυτό να βρίσκεται πραγματικά στο τραπέζι, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Ποιοι; Αυτοί που γιορτάζουν επισήμως κάθε χρόνο την τουρκική εισβολή βρήκαν ξαφνικά την ευκαιρία να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, παριστάνοντας το απειλούμενο θύμα. Οσο για την Αγκυρα, κι αυτή άλλο που δεν ήθελε… Βρήκε ξαφνικά ένα πρόσθετο επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων ασφαλείας (των κατοχικών στρατευμάτων και του επεμβατικού δικαιώματος) στην Κύπρο.

«Η απόφαση που έλαβε η ελληνοκυπριακή βουλή για την ένωση είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Εσείς από τη μια θέλετε ένωση με την Ελλάδα και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν διαπραγματεύσεις, θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει» διακήρυξε από τη Βόνη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε χθες στη Γερμανία και την παρθενική του συνάντηση με τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρ. Τίλερσον.

Γiώργος Σκαφιδάς στο “Εθνος”

>>> ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Γιατί δεν διακόπτουμε τις συνομιλίες;

One thought on “Τουρκικά παιχνίδια καθυστερήσεων για το Κυπριακό με την αποχώρηση Ακιντζί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s