Προκλητική παρουσία του Γιλντιρίμ μέσα στη Γερμανία με απειλές και προειδοποιήσεις κατά πάντων

yildirim-merkel

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε χθες στη Γερμανία σε συγκέντρωση για την υποστήριξη των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ανηλεή καταδίωξη των πραξικοπηματιών, ενώπιον χιλιάδων συμπαθούντων της τουρκικής διασποράς.

“Η εποχή κατά την οποία ορισμένοι μπορούσαν να δίνουν μαθήματα στην Τουρκία πέρασε… Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να την εκφοβίσει”, είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο στάδιο του Ομπερχάουζεν (δυτική Γερμανία) που είχε κοκκινίσει από τις τουρκικές σημαίες, όπου χιλιάδες υποστηρικτές του AKP, του κυβερνώντος κόμματος, είχαν έρθει για να υποστηρίξουν το “ναι” στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, η πιο σημαντική στον κόσμο εκτός Τουρκίας, έχει δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα. Αν εγκριθεί, η εκτελεστική εξουσία, που σήμερα ασκείται από τον πρωθυπουργό, θα μεταφερθεί στον πρόεδρο. Οι αντίπαλοί της υποστηρίζουν πως η συνταγματική αναθεώρηση θα δώσει υπερβολικές εξουσίες στον Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για απολυταρχικές παρεκκλίσεις, κυρίως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Κατά την ομιλία του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε επίσης να “ξετρυπώσει απ’ όπου κι αν κρύβονται” τους πραξικοπηματίες. Ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν, εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία ως ο υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κάτι που εκείνος αρνείται. Οι δικαστικές διώξεις που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα είναι πρωτοφανούς έκτασης στην Τουρκία. Το πρωί ο Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε στην περίπτωση του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, 43 ετών, ο οποίος κρατείται από την Τρίτη από την τουρκική αστυνομία. “Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι θεμελιώδες ο κ. Γιουτζέλ να λάβει βοήθεια από το προξενείο ή από την πρεσβεία (…) να τύχει μιας δίκαιης μεταχείρισης και σύμφωνης με τον νόμο”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά το τέλος της συνάντησης που διοργανώθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Οργή βουλευτών για την ομιλία Γιλντιρίμ στο Ομπερχάουζεν

Εντονες είναι οι αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής για την προγραμματισμένη ομιλία του Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο γήπεδο του Ομπερχάουζεν.

Η βουλευτής της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην εφημερίδα BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωτερικές τουρκικές έριδες.

Επίσημα λέγεται ότι αντικείμενο της εκδήλωσης στο Ομπερχάουζεν θα είναι μια συζήτηση με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, και ειδικότερα η μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και χρονικής συγκυρίας για την ομιλία Γιλντιρίμ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία. Πριν λίγες μέρες η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε κατοικίες θρησκευτικών λειτουργών της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στην Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

One thought on “Προκλητική παρουσία του Γιλντιρίμ μέσα στη Γερμανία με απειλές και προειδοποιήσεις κατά πάντων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.