Χαμός στη Γερουσία για υπουργό του Τραμπ που έχει σχέση με Ρώσους μέσω Τράπεζας Κύπρου

w-ross-congress

Με ψήφους 72 υπέρ έναντι 27 κατά, η Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ το διορισμό του Ουίλμπορ Ρος στη θέση του υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ. Η ορκωμοσία του αναμένεται να γίνει σήμερα [0200 GMT, 2/3/17]. 

Παρά την άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα. Λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ, έλαβε το λόγο εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του γιατί ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Ρος στα ερωτήματα δημοκρατικών γερουσιαστών για την Τράπεζα Κύπρου. Οι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει από τον Ουίλμπορ Ρις να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Βίκτωρ Βέκσελμπερ, μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου κι όπως περιγράφεται «φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν».. 

Ο γερουσιαστής Σούμερ, που καταψήφισε την υποψηφιότητα Ρος, είπε ότι το αίτημά του ήταν απολύτως λογικό, με δεδομένα τα ερωτήματα για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τη Ρωσία. Και χαρακτήρισε την άρνηση ως ακόμη ένα παράδειγμα «εγκατάλειψης της διαφάνειας» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κ. Ρος είχε δηλώσει ότι θα φύγει από την Τράπεζα Κύπρου αν η Γερουσία επικύρωνε το διορισμό του. Ο 79χρος Ρος αναμένεται να είναι από τα ισχυρότερα μέλη της κυβέρνησης και θα ηγηθεί των προσπαθειών των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Γεννημένος στο Νιού Τζέρσι το 1937, ο δισεκατομμυριούχος νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co, που εξειδικεύτηκε σε εξαγορές εργοστασίων χαλυβουργίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον άνθρακα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.α. Η περιουσία του αποτιμάται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

commerce-secretary-wilbur-ross

Προεκλογικά ήταν υπεύθυνος για την προσέλκυση μεγάλων χρηματοδοτών στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποστήριξε εξ αρχής. 

Κατόπιν δραστηριοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο στους κλάδους του άνθρακα, των υφασμάτων και των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Συγκέντρωσε έτσι μια περιουσία που το περιοδικό Forbes εκτιμά πως ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, επέκρινε τον διορισμό, κρίνοντας ότι ο Ρος είναι «μια καρικατούρα» ενός «αρπακτικού» της Γουόλ Στριτ. Πολλοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες για τις σχέσεις του με Ρώσους ολιγάρχες καθώς ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου. 

Εξάλλου, κατά στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι εταιρείες του Ρος μετέφεραν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας στο εξωτερικό από το 2004.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

New Commerce Secretary at nexus of lucrative Trump Russian deal

With a line that runs through newly confirmed Commerce Secretary Wilbur Ross, Rachel Maddow connects the dots between a billionaire Russian oligarch and a Donald Trump deal worth tens of millions of dollars.

Γουίλμπουρ Ρος – Ισχυρισμοί Guardian για Τράπεζα Κύπρου

One thought on “Χαμός στη Γερουσία για υπουργό του Τραμπ που έχει σχέση με Ρώσους μέσω Τράπεζας Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.