«Εξευτελίζει τις γυναίκες»: Οργή για τη διαφημιστική καμπάνια του Yves Saint Laurent

People pass an advertisement for the French luxury fashion brand Yves Saint Laurent on March 6, 2017 on the Champs Elysees in Paris.

Η νέα διαφημιστική καμπάνια του διάσημου οίκου υψηλής ραπτικής Yves Saint Laurent με πρωταγωνίστριες πολύ αδύνατα μοντέλα σε άκρως αισθησιακές πόζες προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη Γαλλία, όπου πολλοί τάσσονται υπέρ της απαγόρευσή της.

Σε μία από τις φωτογραφίες αυτές, ένα μοντέλο ποζάρει με τα πόδια ανοικτά, φορώντας ψηλές γόβες και δικτυωτό καλσόν. Σε μια άλλη φωτογραφία, μια νεαρή γυναίκα, λιποβαρής, φοράει επίσης γόβες στιλέτο αλλά και πατίνια. Σκύβει πάνω σε ένα σκαμπό, σε μια πόζα που κρίνεται υπερβολικά προκλητική.

Λίγα 24ωρα πριν από την Ημέρα της Γυναίκας την 8η Μαρτίου, η εκστρατεία προκαλεί την κατακραυγή των χρηστών του Twitter και η ετικέτα #YSL Retire Ta Pub Dégradante (YSL απόσυρε την εξευτελιστική διαφήμισή σου) σαρώνει το Διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα η Εποπτική Αρχή Διαφήμισης (ARPP) επισήμανε σήμερα ότι αυτές οι αφίσες συνιστούν «μια αδιαμφισβήτητη παράβαση» και η επιτροπή δεοντολογίας θα αποφανθεί την Παρασκευή επί της συγκεκριμένης εκστρατείας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στεφάν Μαρτέν, ο γενικός διευθυντής της ARPP.

Η αρχή έλαβε μέσω του ιστοτόπου της «περίπου 50 διαμαρτυρίες (που τις προκάλεσαν) ποικίλοι λόγοι»: «εξευτελιστικές φωτογραφίες», «γυναίκες-αντικείμενα», «ανάδειξη της ανορεξίας» κι «ακόμα υποκίνηση σε βιασμό μέσω της ιδέας των ανοικτών ποδιών», όπως περιέγραψε.

«Υποβιβασμός της γυναίκας, (…) γυναίκα που προσφέρει τον εαυτό της… αυτή είναι η ποικιλία των εικόνων τις οποίες στέλνει αυτού του είδους η εκστρατεία στους νεαρούς πολίτες, που είναι περισσότερο ευάλωτοι» υπογράμμισε ο Στεφάν Μαρτέν.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι όλες οι γυναίκες πελάτισσες θέλουν να συνδέονται με αυτές τις εικόνες».

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο οίκος Saint Laurent δεν θέλησε να σχολιάσει. Για την Ραφαέλ Ρεμί Λελέ, εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης Osez le Féminisme, «αυτή η διαφήμιση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία μιας σεξιστικής διαφήμισης: υπερβολικό σεξουαλισμό, η γυναίκα υποβιβάζεται σε αντικείμενο, παίρνει στάσεις υποταγής… Σε επίπεδο συμβολισμού είναι βίαιη».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παγκόσμια… ανοχή για τους βιαστές!


ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή ΑΓΓΛΙΚΑ

Δεν επιτρέπονται τα “greeklish” (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και τα κεφαλαία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.