Γιούνκερ: Οι τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα

Είναι ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για τις τέσσσερις ελευθερίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Ν.Αναστασιάδης και Ζ.Κ.Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της λευκής βίβλου του Ζ.Κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων (αρθρο 3 της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ – θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το τουρκικό αίτημα είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον, ο  Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ζ.Κ.Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπεζί των συνομιλίων, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει “χέρι με χέρι” με τις διαπραγματεύσεις.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ: Γιλντιρίμ: Αναμένουμε από τους ε/κ να μη δηλητηριάζουν τις νέες γενιές


ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ή ΑΓΓΛΙΚΑ

Δεν επιτρέπονται τα “greeklish” (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και τα κεφαλαία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.