Παίζει παιχνίδι της Άγκυρας ο Ακιντζί

Προτάσσει τα δικαιώματα των Τούρκων και όχι των Τ/κ.

Το παιχνίδι της Άγκυρας επιλέγει να παίξει ο Μουσταφά Ακιντζί, θεωρώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα απαντήσει στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την απαίτηση της Τουρκίας να αναγνωριστούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού οι τέσσερις βασικές ελευθερίες προς τους Τούρκους πολίτες.

Στην παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε να υπερασπιστεί την απαίτηση της Άγκυρας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών. Μετά τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί δεν χρειάστηκε να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση από μέρους του κ. Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε στα κατεχόμενα όπου χθες βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, για τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος. Μια συγκέντρωση η οποία κινείται στη πάγια αντίληψη των Τούρκων που θέλουν τα κατεχόμενα να είναι «τουρκική επαρχία». Πλην όμως, γι’ αυτή τη συμπεριφορά των Τούρκων, ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε να μην ενοχλείται.

Η συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική έντασης και προκλήσεων που επιλέγει η Άγκυρα, προκειμένου να περάσει η τροποποίηση του συντάγματος που θα δίνει υπερεξουσίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πολιτική έντασης κινείται πέραν από την Κύπρο και την Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη, λόγω της απαίτησης της Άγκυρας να διοργανώσει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις στη Γερμανία, την Ελβετία και Ολλανδία.

Την ώρα που η τουρκική πλευρά τεντώνει το σκοινί ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα από την Ουάσινγκτον διαμηνύει πως τα Ηνωμένα Έθνη επεξεργάζονται μια νέα φόρμουλα για να επαναφέρουν τους δύο ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη διάρκεια εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council», αυτό που ψάχνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι οι συνομιλίες να προχωρήσουν χωρίς αυτές να εγκλωβίζονται στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιστρέφει στην Κύπρο προκειμένου να επιχειρήσει εκ νέου επανέναρξη των συνομιλιών.

“Φ”

One thought on “Παίζει παιχνίδι της Άγκυρας ο Ακιντζί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.