Μεταθέτει για τον Ιούνιο το ΣτΕ την εξέταση για κατεχόμενες περιουσίες-αγνοούμενους

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να συνεχιστεί τον Ιούνιο η εξέταση του βαθμού συμμόρφωσης της Άγκυρας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ αναφορικά με κατεχόμενες περιουσίες και αγνοούμενους.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου συναντήσεων, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο, τέθηκαν προς εξέταση οι αποφάσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας», με τους εκπροσώπους των 47 κρατών μελών να «επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της για καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αυτές τις υποθέσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Επίσης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αποφάσισαν να συνεχίσουν την εξέταση του θέματος των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ε/κ κατά τη συνάντηση του ερχόμενου Δεκέμβρη. Πρόκειται για μια πτυχή της απόφασης του 2001 επί της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας».

Τον Μάιο του 2014 το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης ύψους 90 εκ. ευρώ για την εισβολή του 1974, στη βάση της απόφασης του 2001. Ούτε αυτό το ποσό έχει καταβληθεί από την Άγκυρα, με τους μονίμους αντιπροσώπους να επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις τουρκικές Αρχές να το πράξουν «χωρίς καθυστέρηση».

>>> Η Τουρκία μετατοπίζει την ευθύνη για τους αγνοούμενους στη ΔΕΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.