Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τίλερσον – Κοτζιά στην Washington

Συζήτησαν και τις τουρκικές προκλήσεις

Με βασική στόχο την επαναβεβαίωση πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποδίδει την ίδια γεωπολιτική βαρύτητα στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το πρώτο κρίσιμο και αναγνωριστικό τετ α τετ που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογο του το πρωί της Δευτέρας.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ελληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον όπου συζήτησαν τον ρόλο της Ελλάδας στα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας και στις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που πραγματοποιούνται στην ευτύτερη περιοχή.

«Αναφέρθηκα στην Τουρκική προκλητικότητα και χρησιμοποίησα τον γνωστό μου όρο περί Τουρκικής νευρικότητας» είπε ο κ. Κοτζίας, σημειώνοντας πως ο Αμερικάνος υπουργός άκουγε με «μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον».

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τίλερσον «ήθελε την ανάλυσή μας για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιο τρόπο».

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι αναφέρθηκε στην τουρκική νευρικότητα καθώς επίσης και ότι εξήγησε την ελληνική θέση, «ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για εμάς η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι περιέγραψε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου κ.λπ. Σχετικά με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ανέφερε «τις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους, κάτι το οποίο άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον ο κ. Τίλερσον».

Οι δύο υπουργοί δεν μίλησαν για το Κυπριακό, θέμα το οποίο, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, θα το συζητήσει με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στα Σκόπια, αλλά μίλησε γενικότερα «για την αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και την προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε».

Ο κ. Τίλερσον εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά τη γνώμη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και άκουσε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις του ως προς το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά επίσης στα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή από την ελληνική σκοπιά και τόνισε «τη σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διάφορων μορφών ενέργειας». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, «είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς».

Απαντώντας σχετικά με το ζήτημα της οικονομίας, είπε ότι αυτό δεν τέθηκε στη συζήτησή του με τον κ. Τίλερσον, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει ο ίδιος να θέσει «είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς».

One thought on “Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τίλερσον – Κοτζιά στην Washington

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.