Σήμερα οι ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας στο Eurogroup

Σήμερα Τρίτη θα συζητηθεί το ζήτημα των μακροοικονομικών ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ χθες στο Εurogroup o υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης τοποθετήθηκε, αλλά δεν έλαβε απάντηση από την Κομισιόν, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνεδρία του Εurogroup.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το ζήτημα από το ΚΥΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «σε σχέση με την Κύπρο, ο Υπουργός μίλησε για μια σειρά από στοιχεία, δεν του απάντησα απευθείας εκεί, δεν θα το κάνω τώρα, δεν θα σας πω τι ειπώθηκε μέσα από τον υπουργό».

«Προφανώς δεν φταίει που δεν μου έδωσαν το λόγο ή ότι δεν ήθελα, αλλά ήταν μια γενική συζήτηση, όπου δώσαμε μια γενική απάντηση, τόσο ο Πρόεδρος όσο και εγώ σε ένα βαθμό σε μερικά από τα σχόλια των υπουργών. Θα δούμε αύριο τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Η Τρόικα επιστρέφει…

Στο τέλος Μαρτίου, η οικονομία της Κύπρου, οι μεταρρυθμίσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περάσουν από τον καθιερωμένο εξαμηνιαίο έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

To ξεσκόνισμα της οικονομίας γίνεται σε μια περίοδο που η Κύπρος είχε οριακό πλεόνασμα 0,1% επί του ΑΕΠ, που το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 2,8% και που η αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Standard & Poor’s μας έφερε μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η Κύπρος να βγει στις διεθνείς αγορές το 2017 για την άντληση €750 εκατ.

Η εποπτεία των διεθνών πιστωτών μετά τη λήξη του προγράμματος γίνεται στη σκιά της διαφωνίας του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με την Κομισιόν, σε σχέση με τις προβλέψεις της για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017.

Μάλιστα, στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν εντόπισε μεγάλες ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία, θέτοντας ζήτημα για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης.

ΚΥΠΕ

Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ – Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ από το μνημόνιο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.