Προκόπης Παυλόπουλος: Χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο

«Αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο», προτρέπει τους απόδημους Έλληνες ο Πρόεδρος Παυλόπουλος σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, και τους καλεί σε «κινητοποίηση και συμπαράσταση» προκειμένου να ευοδωθεί, όπως λέει, μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του Κυπριακού, «πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Η Ελλάδα έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται εμπράκτως την διεθνή νομιμότητα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει αποτελεσματικά την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορά της, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι δεδομένης της συνέχισης «της τραγωδίας της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της Κύπρου», η «ολόπλευρη συμπόρευση» του Απόδημου Ελληνισμού έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν σε ανάλογες εθνικές προσπάθειες πόσο σημαντική είναι.

Οι πρόγονοί μας, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, επαναστάτησαν μετά από «αιώνες πικρής και σκληρής σκλαβιάς», για να αποκτήσουν την ελευθερία τους «που αποτελεί, έκτοτε, υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής για τους Έλληνες».

Θύμισε ότι η Ελληνική Επανάσταση εκδηλώθηκε σ’ ένα αντίξοο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, και ότι σ’ αυτόν τον ξεσηκωμό τους, οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν και την αμέριστη συμπαράσταση ορισμένων από τα πιο φωτισμένα τέκνα Λαών της Ευρώπης, που συμμερίσθηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης και συνεισέφεραν στον Αγώνα όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και την ίδια την ζωή τους. Έτσι δημιουργήθηκε, τόνισε, το κίνημα των Φιλελλήνων, «τους οποίους θυμόμαστε ες αεί με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης».

Αναφέρθηκε ακόμα στους αποδήμους Έλληνες της Οδησσού, της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, των Παρισίων, του Βελιγραδίου, της Τεργέστης και πολλών άλλων εστιών της Ομογένειας, που επίσης συστρατεύθηκαν με τους επαναστατημένους αδελφούς τους στον αγώνα «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Και ενδεικτικά αναφέρθηκε στις ιστορικές μορφές, όπως του Αδαμαντίου Κοραή, του Ρήγα Φεραίου, του Ιωάννη Καποδίστρια, των μελών της Φιλικής Εταιρείας, «που αναζωπύρωσαν στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα, για τον κλασσικό πολιτισμό και για την εκπαίδευση στις Ελληνικές αξίες, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την στήριξη στον ξεσηκωμό του ιστορικού Γένους των Ελλήνων».

ΚΥΠΕ

One thought on “Προκόπης Παυλόπουλος: Χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.