Χριστίνα Χριστόφια: Daddy’s Girl

Το να υποδυθώ μια ακροδεξιά θα ήταν πρόκληση!

«Νιώθω μεγάλη τιμή όταν ακούω να λένε η ”κόρη του πρώην Προέδρου”»… λέει. Αλλά η Χριστίνα δεν είναι μόνο αυτό. Με απλότητα, χιούμορ και τον αυθορμητισμό που τη διακρίνει, μιλά τη ζωή της ως ηθοποιός…

Ηθοποιός. Πιστεύει ότι η νέα γενιά περνά κρίση ταυτότητας, εξ ου και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερο θεατρικό ενδιαφέρον για την πρόσφατη ιστορία μας.

Το «Η Αϊσέ πάει διακοπές» [ΣΗΜ. κωδικός για την τουρκική εισβολή το 1974] είναι μια νουβέλα που θέτει ερωτήματα και καταγράφει την ιστορία. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που με αφορμή το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που όντως υπήρξε.

Στο βιβλίο, μια Ελληνοκύπρια, το ’50, αγάπησε έναν Τουρκοκύπριο και την απέρριψε η οικογένειά της και ο κοινωνικός της περίγυρος. Έκανε όμως την επιλογή της, τον παντρεύτηκε και έζησε ως μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει μια μυθοπλασία με βάση αληθινές ιστορίες και γεγονότα που συνέβησαν στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο βαθιά ανθρώπινο. Θέτει ζητήματα ταυτότητας και ξεκαθαρίζει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ποιοι είμαστε και να πάμε παρακάτω, όχι διαχωρίζοντας τους δρόμους.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μεγαλύτερο θεατρικό ενδιαφέρον για την πρόσφατη ιστορία μας. Η δική μας γενιά, αυτή των 30-45 χρόνων, περνά κρίση ταυτότητας. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει όριο στις δυνατότητες επιβίωσης. Μεγαλώσαμε με ένα «Δεν ξεχνώ» και ένα δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν άφησε να ανοιχτεί συζήτηση για τη δεκαετία του ’50 και μετά. Ποτέ πριν την «Τζεμαλιγιέ», για παράδειγμα, δεν μιλήσαμε θεατρικά για το ’63 και τις ευθύνες αμφότερων.

<<< Μεγάλος… άθεος ο Δημήτρης Χρστόφιας: Ονόμασε την κόρη του Χριστίνα και το γιο του Χρίστο. Όχι Λουτμίλα και Βλαδίμηρο όπως θα ήταν το… σωστό!

Στα ανεβάσματά μας κλωθογυρίζει η Κύπρος, γιατί είναι μια δική μας ανάγκη. Το δικό μου το μυαλό όμως δυσκολεύεται να συλλάβει πως προτάσεις διαφόρων – και όχι μόνο της δικής μας ομάδας – που ήταν αξιόλογες, απορρίφθηκαν απ’ το Θυμέλη και δεν ήταν στην αξίωση των μετρήσιμων κριτηρίων όπως τα έθεσε. Είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος και λέω ότι με καλές προθέσεις ξεκίνησε, αλλά στην εξέλιξή του δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίνεται στο πώς θα έπρεπε να είναι η θεατρική ανάπτυξη της Κύπρου.

Σε κάθε ρόλο προσπαθείς να βρεις την αλήθεια του, να μπεις στα παπούτσια του. Πρέπει να το διαχειρίζεσαι με έναν τρόπο και μια απόσταση ώστε να μπορείς να υπηρετήσεις το έργο και τη δουλειά σου.

Θα έκανα έναν κόντρα ρόλο. Δηλαδή το να κάνω έναν ακροδεξιό θα ήταν πρόκληση. Δεν θα τον εκτιμούσα ως ρόλο ούτε θα ενστερνιζόμουν ποτέ μια τέτοια ιδεολογία. Θα επέλεγα να το κάνω αν πίστευα ότι θα φανεί η αλήθεια του ανθρώπου και δεν θα εκθείαζε κανέναν. Θα προσπαθούσα να ενσαρκώσω και να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος καταλήγει σε τέτοιο φανατισμό.

Ο Χρίστος Χριστόφιας ήταν και αυτός όπως και η αδελφή του ενεργό μέλος της ΕΔΟΝ.

Η ταυτότητά μου γράφει ότι είμαι ηθοποιός. Είναι με μεγάλη επιμονή που συνεχίζω να κάνω αυτή τη δουλειά και μεγάλο κόστος πρακτικό και συναισθηματικό. Δεν είναι εύκολο να είσαι ηθοποιός σήμερα. Το ήξερα όταν ξεκινούσα, δεν αιθεροβατούσα ποτέ, αλλά είναι διαφορετικό να το βιώνεις, έχοντας μάλιστα οικογένεια.

Υπάρχουν στιγμές που έχω τύψεις απέναντι στα μωρά μου. Όταν είναι άρρωστα το βράδυ και εγώ πρέπει να πάω θέατρο, νιώθω χάλια. Το μικρό μου το μωρό πέρασε πνευμονία και δεν μπορούσα να είμαι δίπλα του.

* Η Χριστίνα Δημήτρη Χριστόφια πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Η Αϊσέ πάει διακοπές».

Πιερής Παναγή   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.