Θυρανοίξια του εντυπωσιακού ρωσικού ναού στη Λεμεσό

Σε ένα μεγάλο εργοτάξιο είχε μετατραπεί τις τελευταίες βδομάδες ο περιβάλλοντας χώρος της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό. Ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός ατόμων, εργαζόταν πυρετωδώς, ακόμη και επί 24ώρου βάσεως, προκειμένου μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα πάντα να είναι έτοιμα, ώστε να μπορέσει ο επιβλητικός ρωσικός ναός με τους πέντε χρυσούς τρούλους που έχει ανεγερθεί εκεί, να ανοίξει επίσημα τις πόρτες του για να δεχθεί τους πρώτους πιστούς.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο μέγας ευεργέτης της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού, Βιατσιεσλάβ Ζαρεγκόβ, που κάλυψε όλο το κόστος της ανέγερσης και της διακόσμησης του ναού, ο οποίος είναι ο πρώτος ρωσικής τεχνοτροπίας στην Κύπρο (αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα και πάντας τους εν τη ρωσική γη διαλάμψαντες Αγίους) διοργανώνουν τα θυρανοίξια του τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 και ώρα 6.15 μ.μ.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος και θα απονείμει στον Ρώσο επιχειρηματία, που απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, το μέγα παράσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσφορά του.

Τα επίσημα εγκαίνια του ναού στα οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μύρωμά του, όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής θα γίνουν την Πρωτομαγιά και θα συνοδευτούν με διήμερο φεστιβάλ. «Με τα θυρανοίξια της Δευτέρας, γίνεται ένας μικρός αγιασμός για να λειτουργεί ο ναός, να μπορέσουν να καταγραφούν τα τυχόν προβλήματα και οι ελλείψεις του, να γίνουν στη συνέχεια οι σχετικές διορθώσεις και έτσι, μέχρι τα εγκαίνια και το μύρωμα, όλα να είναι έτοιμα», εξηγεί ο Μητροπολίτης.

Οι εορτασμοί για τα θυρανοίξια ουσιαστικά αρχίζουν σήμερα στις 7.00 μ.μ. Με την ευκαιρία και της εορτής του Ευαγγελισμού, η πολυφωνική χορωδία της θεολογικής ακαδημίας Πετρουπόλεως θα παρουσιάσει χορωδιακό πρόγραμμα θρησκευτικής μουσικής προς τιμή του ευαγγελισμού της Παναγίας, στο Τσέρι, στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης με είσοδο ελεύθερη.

Η πρώτη λειτουργία στον νέο ρωσικό ναό, θα τελεστεί αύριο στις 9 το πρωί. Θα είναι συλλείτουργο Ρώσων και Κυπρίων αρχιερέων, στην ελληνική και στη ρωσική γλώσσα και στη διάρκειά του, θα ψάλλει και η χορωδία της Θεολογικής Ακαδημίας Πετρουπόλεως.

Την ίδια μέρα, δεν θα πραγματοποιηθεί εσπερινός, όμως, την Δευτέρα, γύρω στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί μικρός αγιασμός διάρκειας 15 λεπτών, για να αγιασθούν οι θύρες του ναού και στη συνέχεια θα δωριθούν από τον ευεργέτη και την εκκλησία της Ρωσίας ιερά λείψανα μεγάλων Ρώσων αγίων στο ναό.

Μετά την παρασημοφόρηση, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία της θεολογικής ακαδημίας Πετρουπόλεως και το μουσικό σχήμα του Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

Γύρω στις 8.00 θα ακολουθήσει ανοικτή δεξίωση για όλους τους προσκεκλημένους.

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Μας στέλνουν μεγάλων αγίων ιερά λείψανα, όπως της Αγίας Ματρόνας, του Αγίου Σεργίου του Αντονές, του Αγίου Σεραφείμ του Σαλόχ, του Αγίου Αλεξάντερ Νέσκι κ.ά.», λέει ο Μητροπολίτης Ταμασού και συνεχίζει: «Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων, θα γίνει η παρασημοφόρηση του ευεργέτου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι εκτός των άλλων, είναι και ο βασικός πυρήνας που κράτησε τους Ρώσους επιχειρηματίες στην Κύπρο, την περίοδο μετά το «κούρεμα». Αν και ο ίδιος έχασε χρήματα, δεν σταμάτησε την επιχειρηματική δράση του στην Κύπρο και έπεισε άλλους Ρώσους επιχειρηματίες να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους στο νησί. Τότε, μέσα στην κρίση, άρχισε και εξέδιδε βιβλία για την πολιτιστική παράδοση και την ιστορία της Κύπρου στα ρωσικά, διοργάνωνε εκθέσεις πινάκων και ζωγραφικής και έφερνε συγκροτήματα από τη Ρωσία, για να κρατήσει τους Ρώσους στην Κύπρο. Τους κράτησε με νύχια και με δόντια, λέγοντας τους ότι είναι αδικία αυτό που συνέβη στην Κύπρο και υπενθυμίζοντας τους ότι η Κύπρος τους έχει προσφέρει πολλά και έχουν πολλούς λόγους για να στηρίξουν το νησί».

Λούκας Πάρπας, Γιάννης Νησιώτης  

3 thoughts on “Θυρανοίξια του εντυπωσιακού ρωσικού ναού στη Λεμεσό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.