Αύριο Δευτέρα τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού Ρωσικού Ναού στο Επισκοπειό

«Ο Ρώσος επιχειρηματίας ήθελε μόνο Ελληνοκύπριους να δουλέψουν γι’ αυτό το έργο»

Με λαμπρότητα θα τελεστούν αύριο Δυτέρα 27 Μαρτίου τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού Ρωσικού Ναού στο Επισκοπειό Λευκωσίας.

Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων, σλαβικού τύπου και ρωσικής τεχνοτροπίας,  είναι ο πρώτος που κτίζεται στην Κύπρο, αυτού του βεληνεκούς και βρίσκεται στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής.

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, θα τελεστούν στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος θα τιμήσει και τον  χρηματοδότη του έργου αυτού, τον Ρώσο εκατομμυριούχο επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρεγκόβ.

Μιλώντας στο Ρεπόρτερ, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μουκτάρης, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Ανδρέας Μουκτάρης που ανέλαβε το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, έκανε λόγο για μια εξαίρετη δουλειά.

“Ο κ. Ζαρεγκόφ ήτανε κάθετος σε ότι αφορά αρχιτέκτονες, εργοληπτική εταιρεία πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους υδραυλικούς, υλικά, ήθελε μόνο Ελληνοκύπριους. Εμείς ως αρχιτεκτονικό γραφείο αναλάβαμε το σχεδιασμό του κτιρίου της Μητρόπολης Ταμασού, τους κήπους και τους χώρους στάθμευσης, τη Ρώσικη Εκκλησία, τα pavilions, τη θεατρική σκηνή, τα περίπτερα, το φωτοβολταϊκό πάρκο, τα 14 ψηφιδωτά με τους Ρώσσους Αγίους και τις 12 προτομές των Αποστόλων και το σχεδιασμό των εξωτερικών πλακόστρωτων. Έγινε εξαιρετική δουλειά από όλους.   Αυτό που ήθελα να σας τονίσω είναι το γεγονός πως ολόκληρο το έργο είναι μια συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών καθώς επίσης και το γεγονός πως ο επενδυτής μπορούσε να φέρει συνεργάτες (αρχιτέκτονες, εργοληπτική εταιρεία κτλ) από τη Ρωσία αλλά επέλεξε την κυπριακή αγορά σε περίοδο κρίσης με ότι αυτό συνεπάγεται” επισημαίνει ο κ. Μουκτάρης.

“Θεωρώ λοιπόν εμάς αλλά και την Κυπριακή αγορά υπόχρεους σε τέτοιους ανθρώπους” καταλήγει.

Ο ναός διαθέτει πέντε τρούλους στο χρώμα του χρυσού.

Ο ναός, χωρητικότητας 400 ιστάμενων ατόμων, ο οποίος αποτελεί ένα προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία,  πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μια μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια, χώρο δεξιώσεων, πάρκο για παιδιά με αναπηρία, με ειδικά παιχνίδια για εκείνα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως επίσης και βυζαντινή φιάλη αγιασμού.

“Οι 12 προτομές των αποστόλων δεν έχουν έρθει ακόμα από τη Ρωσία. Την 1η Μαΐου όταν θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Ναού και των κήπων της Μητρόπολης ευελπιστούμε να είναι όλα έτοιμα” εξηγεί ο κ. Μουκτάρης.

Τα θυρανοίξια θα τελεστούν τη Δευτέρα στις 6:15.

Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης και άλλους καλλιτέχνες.

• Στην Ορθόδοξη εκκλησία θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ ο οποίος βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Κύπρο και μιλά άπταιστα ελληνικά. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρώσικα εκτός από τις περιπτώσεις όπου θα τελούνται γάμοι ή βαπτίσεις Κυπρίων. Ήδη έχουν κλείσει αρκετοί Κύπριοι ημερομηνία για να τελέσουν το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους στην εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργία θα τελείται στα ελληνικά από Έλληνες Ιερείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: Θυρανοίξια του εντυπωσιακού ρωσικού ναού στη Λεμεσό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.