Με Σολωμό και Μακρυγιάννη ο αποχαιρετισμός τού Αρχηγού

Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Γ. Μπασιακούλης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους υπουργούς Ν. Κοτζιά και Χρ. Φωκαΐδη.

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

«Και δέκα μάτια να έχω, αν δεν έχω πατρίδα είμαι τυφλός», τόνισε ο Αρχηγός
Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παραδίδει αύριο τα ηνία της Εθνικής Φρουράς στον αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

Με τα σοφά λόγια του Μακρυγιάννη για τον πατριωτισμό, «και δέκα μάτια να έχω, αν δεν έχω πατρίδα είμαι τυφλός», και του Διονυσίου Σολωμού για το μεγαλύτερό μας διαιώνιο σαράκι της Διχόνοιας, επέλεξε να κοσμήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης.

Το βράδυ της Τρίτης, στην αίθουσα του Δήμου Λευκωσίας που φέρει τ’ όνομα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, παρέθεσε δεξίωση ο συμπληρώσας τη θητεία του στην αρχηγία της Εθνικής Φρουράς στρατηγός.

Παρών και αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο οποίος σήμερα Παρασκευή σε ειδική τελετή στο ΓΕΕΦ θα παραλάβει την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς.

Στη δεξίωση τού αποχωρούντα Α/ΓΕΕΦ, παρέστησαν για να τον συγχαρούν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπ.Εξ. της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, ο υπ.Αμ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πλήθος άλλων προσκεκλημένων.

Ευχαριστίες και ικανοποίηση

Ο αντιστράτηγος Μπασιακούλης, αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία και τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου που του είχαν εμπιστευθεί την ευαίσθητη θέση του Αρχηγού της Ε.Φ. καθώς και όλους τους θεσμούς και αξιωματούχους της Κύπρου για τη διαρκή συνεργασία τους, εξέφρασε ικανοποίηση και υπερηφάνεια ότι εκπλήρωσε το καθήκον του, με τα εξής λόγια:

«Παραδίδω σε λίγο την αποστολή διαφύλαξης της Εθνικής κυριαρχίας στον νέο Αρχηγό χωρίς να ελαττωθεί αυτή η κυριαρχία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα ούτε ένα τετραγωνικό χιλιοστό. Αισθάνομαι περήφανος γι’ αυτό αλλά αυτό όπως προανέφερα δεν οφείλεται μόνο σε μένα. Το μοιράζομαι με όλα τα στελέχη και το στρατιωτικό προσωπικό Κύπριους και Ελλαδίτες, το μοιράζομαι μαζί σας, το μοιράζομαι μαζί με την οικογένειά μου που υπομονετικά και αγόγγυστα υπέμεινε την απουσία μου, για το καλό της πατρίδας […]

Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυπριακό Λαό που με τόσο σεβασμό μας φέρθηκε σε όλες μας τις επαφές μαζί του. Αυτό τον κόσμο που ο σχεδόν μισός ανδρικός πληθυσμός είναι είτε μόνιμοι, είτε έφεδροι, είτε εθνοφύλακες Αξιωματικοί και Στρατιώτες, πιστοί στο καθήκον και ο άλλος μισός πληθυσμός, οι γυναίκες πλέον αυτών που υπηρετούν, είναι έτοιμες να στηρίξουν αυτό το καθήκον όταν απαιτηθεί».

Λεβεντιά και Φιλότιμο

Για τα «κρυφά χαρτιά» της δύναμης του Ελληνισμού μίλησε επίσης ο αντιστράτηγος Μπασιακούλης: «Υπηρέτησα τις διαχρονικές αξίες και αρετές του Ελληνισμού και από αυτό το μετερίζι της Πατρίδας. Διαπίστωσα τον πατριωτισμό και τον επαγγελματισμό πολλών Κυπρίων συναδέλφων μου. Αλλά διαπίστωσα και την αποφασιστικότητα των εφέδρων και εθνοφυλάκων και πολλών άλλων να προσφέρουν στην πατρίδα.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αν όλοι μαζί, μονιασμένοι και αγαπημένοι, αφουγκρασθούμε αυτό που έγραψε ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του «και δέκα μάτια να έχω, αν δεν έχω πατρίδα είμαι τυφλός». Ας αναλογισθούμε ότι ο Ελληνισμός δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα, δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά ως φάρος ιστορικών διδαγμάτων είναι ευρωπαϊκός, είναι παγκόσμιος.

Ας αναδείξουμε την περιουσία μας όπως την κληρονομήσαμε και τη μεταδώσαμε με λέξεις που είναι διασκορπισμένες σε όλα τα λεξικά του κόσμου όπως η δημοκρατία, η ιστορία, η πολιτική, η οικονομία και πληθώρα άλλων. Ας κρατήσουμε ως τα κρυφά χαρτιά μας τις λέξεις που δεν περιλαμβάνονται παρά μόνο στα ελληνικά λεξικά όπως η λεβεντιά και το φιλότιμο. Ας αποφύγουμε όμως τη λέξη που δυστυχώς υπάρχει και ενίοτε πρωτοστατεί στις άτυχες και πικρές στιγμές του Ελληνισμού.

Δεν επιθυμώ ούτε καν να την προφέρω και γι’ αυτό προτίμησα να την αναγνώσω αναφέροντάς σας τις στροφές 144 και 145 του Εθνικού μας Ύμνου. Μας την επεσήμανε ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός τόσα χρόνια πριν. “Η Διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει ‘παρ’ το’ λέγοντας ‘κι εσύ’. Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά μην το πιάστε, γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά”.

Συνθλίβοντας αυτό το σαράκι που κατά καιρούς μας κατατρώει ας προχωρήσουμε μονοιασμένοι όλοι μας σαν Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο και δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν»…

Ο αγνοούμενος Ελληνας ήρωας που πολέμησε στην Κύπρο το 1974: Λοχαγός Νίκος Κατούντας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s