Η αναζήτηση κοινού υποψηφίου για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και η μάχη του Μαραθώνα

Ελένη Θεοχάρους, Ν.Παπαδόπουλος ή Γ. Λιλλήκας;

Το Κυπριακό έχει φτάσει σε ώρα μηδέν. Αδιέξοδα! Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ διέρχονται και σοφίζονται τα πάντα, προκειμένου να εξευμενίσουν τον κατακτητή μας να προσέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών. Ω, ταλαίπωρη πατρίς! Μπροστά στο τραγικό δίλημμα, εθνική αξιοπρέπεια κι αξίες ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προτιμούν τον ατέρμονα και άκαρπο διάλογο με τη φρούδα ελπίδα της λύσης!

Ποιας λύσης;

Της λύσης των δύο κρατών, της Δ.Δ.Ο., που είχε απορρίψει ο λαός μας στη συντριπτική του πλειοψηφία, το 2004, ως λύση ρατσιστική, διχοτομική και οικονομικά ασύμφορη;

Ποιας λύσης;

Με την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και εποίκων και τόσων άλλων αδίκων και παραλόγων απαιτήσεων από πλευράς της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας;

Από πού αναμένουν τη λύση οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ;

-Από τα Η.Ε., όταν αυτά μας είχαν φέρει το 2004 το σχέδιο ΑΝΑΝ; 

-Μήπως από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε πρωτοστατήσει στο διχοτομικό σχέδιο, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της; Και τώρα, εν 21ω αιώνι, ανερυθριάστως, εισηγείται τις τέσσερις ελευθερίες διά τους Τούρκους πολίτες, όταν η ίδια είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

-Αναμένουν μήπως λύση από τους Εταίρους της Ε.Ε., όταν αυτοί μόνο, φραστικά, καταδικάζουν την Τουρκία και όταν θίγονται, πρωτίστως, τα συμφέροντά τους;

Η έως τώρα πολιτική των ηγετών μας στο κυπριακό πρόβλημα έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική. Δικαίως, αναζητείται νέος ηγέτης, ο οποίος θα μας οδηγήσει με μια νέα στρατηγική, αν μη τι άλλο να βγούμε από το αδιέξοδο και μαζί με τον ταλαίπωρο λαό μας ν’ αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια δικαιότερη, άρα και κοινώς αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Η κρισιμότητα των καιρών μού θυμίζει, αγαπητοί συμπατριώτες, τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., και επιτρέψετέ μου να μοιραστώ μαζί σας το ιστορικό αυτό γεγονός, με σκοπό τον προβληματισμό για την εξεύρεση ενός ικανού ηγέτη, ο οποίος με ένα σωτήριο σχέδιο, με μια καινούργια στρατηγική, να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Παραμονές της μάχης του Μαραθώνα. Η πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία, με στρατό και στόλο είχε εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδος. Οι Πέρσες στρατοπεδεύουν στον Μαραθώνα. Ο κίνδυνος της υποταγής είναι ορατός. Παρόντες στη μάχη οι Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς. Οι Λακεδαιμόνιοι για θρησκευτικούς λόγους απόντες.

Σ’ αυτήν την πρώτη και καθοριστική για την τύχη του Ελληνισμού αναμέτρηση, οι δέκα Αθηναίοι στρατηγοί έδωσαν το ωραιότερο μάθημα υπέρβασης και πατριωτισμού. Ένα μάθημα σύμπνοιας και ενότητας.

Δεν διαπληκτίζονται ποιος είναι ο ικανότερος για να αναλάβει την αρχηγία.

Πήγαν και βρήκαν τον Μιλτιάδη και του είπαν «είσαι ο καταλληλότερος για να ηγηθείς του στρατεύματος και να καταστρώσεις ένα σχέδιο, για να σωθούμε».

Κι ο χαρισματικός αυτός στρατηγός πέτυχε με το σχέδιό του, τη μεγάλη νίκη του Μαραθώνα και τη συντριβή του περσικού στρατού και στόλου.

Είναι πολλά τα παραδείγματα της υπέρβασης πολιτικών σε κρίσιμες περιόδους τους Ελληνισμού, όχι μόνο στην παλαιότερη ιστορία μας αλλά και στη σύγχρονη.

Το 2013, στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, η ηγεσία της ΕΔΕΚ και ένα μέρος του ΕΥΡΩΚΟ είχε κάμει τη μεγάλη υπέρβαση. Έθεσαν τα κριτήριά τους και επέλεξαν ως κοινό υποψήφιο τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος με τη ρηξικέλευθη πολιτική που είχε εξαγγείλει και στο Κυπριακό (αποκήρυξη Δ.Δ.Ο. και συνομιλίες από μηδενική βάση) και στην οικονομία και στην προάσπιση της δημοκρατίας (με το θεσμό του ανακλητού) είχε εξασφαλίσει ποσοστό 25%.

Διατί; Οι πολίτες έχουν κρίση. Αξιολογούν.

Η πατρίδα μας χρειάζεται έναν χαρισματικό ηγέτη, έμπειρο, με γνώσεις, με προσωπικότητα. Δεν είναι με τα ποσοστά των κομμάτων που μετριέται η προσωπικότητα του ηγέτη.

Εάν οι ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου δεν κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση και να αναγνωρίσουν τον καλύτερο υπό τας περιστάσεις, η πατρίδα μας δεν έχει σωτηρία.

Εάν αυτό είναι δύσκολο για τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων, ας κάνουν δημοσκοπήσεις. Ο λαός έχει κρίση και γνωρίζει ποιος μπορεί να χαράξει στρατηγική, ποιος έχει γνώσεις, αποφασιστικότητα, εμπειρία, διορατικότητα, και τόσες άλλες αρετές απαραίτητες για έναν ηγέτη.

Και τα Μ.Μ.Ε. έχουν υποχρέωση να συνδράμουν, ώστε να εξευρεθεί ο καταλληλότερος ηγέτης υπό τας περιστάσεις.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΩΤΙΟΥ
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Τ. ΛΟΥΚΑ

Το άρθρο της συνταξιούχου εκπαιδευτικού κυρίας Φωτίου, δείχνει, κατά την γνώμη μου, την αγωνία των δημοκρατικών ανθρώπων της Κύπρου για το μέλλον μας. Ημών, των παιδιών και των εγγονιών μας. 

Αλήθεια, πως και οι αριστεροδεξιοί της πλάκας, οι ηγέτες του ΔΗΣΑΚΕΛ αναμένουν από εκείνους που μας δημιούργησαν το πρόβλημα να μας το λύσουν, όπως ρωτά και η κ. Φωτίου; Αλλά η απάντηση είναι απλούστατη! Αυτοί είναι που σε συνεργασία με τους εν λόγω ξένους που δημιούργησαν και συντηρούν το πρόβλημα. Και αν δεν είναι προσωπικά ο Αβέρωφ και ο Άντρος που καθοδηγούσαν τότε τα κόμματα τους, είναι οι προκάτοχοι τους! Είναι ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και ο Γλαύκος Κληρίδης! Τότε που έπρεπε να μπουν τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της ΚΑΤΟΧΗΣ αυτοί έτρεχαν από πίσω τους Εγγλέζους και τους ΟΗΕδες και τους εκλιπαρούσαν για «λύση». Βέβαια η ιστορία έχει πολλές παραμέτρους, εκφάνσεις και σκαμπανεβάσματα αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται το ότι αυτοί οι «ηγέτες» αδυνατούσαν να δουν την ουσία του πράγματος! Ή για να το πούμε καλύτερα, είχαν εντολές να παραπλανούν τον Λαό και να στρέφουν την προσοχή του μακριά από το πραγματικό του πρόβλημα! Και το χειρότερο τον κρατούσαν διασπασμένο σε «ιδεολογικά» καπετανάτα κατά την τακτική των πατρώνων τους. Διαιρούσαν για να βασιλεύουν… Και έστηναν και γελοίες αντιπαραθέσεις. Όπως ακριβώς και σήμερα οι επίγονοι!

Εγώ ποτέ δεν κατάλαβα την διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Ποτέ δεν κατάλαβα την αντιπαράθεση μεταξύ Μακαριακών και Γριβικών! Τους φώναζε τότε ο Μακάριος πως με τις πράξεις τους είναι την διχοτόμηση που θα προκαλέσουν και όχι την Ένωση. Πως και δεν το έβλεπαν; Στραβοί ήσαν; Τα δεδομένα ήσαν τόσο εξόφθαλμα που όντως μόνο στραβοί δεν θα τα έβλεπαν. Βοούσαν!

Θυμούμαι την ημέρα του πραξικοπήματος που ρώτησα έναν εοκαβητατζή: Εντάξει! Τον ρίξατε τον Μακάριο. Και τώρα; Τι θα γίνει; Απάντηση: Τι άλλο; Η Ένωση! Μούρθε να βάλω τα κλάματα. Κτύπησα το χέρι μου στο τραπέζι μπροστά μου και του είπα: Αν τώρα δεν κάνει εισβολή η Τουρκία, αυτό θα σημαίνει πως τόσα χρόνια που μας απειλούσε, απλά μας κοροϊδευε! Και όταν έκανε εισβολή η Τουρκία, με τον εν λόγω εοκαβητατζή βρεθήκαμε μαζί στην πρώτη γραμμή, την πρώτη μέρα. Την επομένη όμως τόσκασε! Και μου το είπε πως θα το έσκαγε! Και ήταν και αξιωματικός…Έφεδρος ανθυπολοχαγός!

Και σήμερα πού βρίσκονται όλοι εκείνοι; Συνασπισμένοι στον ΔΗ.ΣΥ του Κληρίδη, του Αναστασιάδη, του Αβέρωφ! Και αγωνίζονται για ΔΔΟ! Όπως τότε για «‘Ενωση», δήθεν. Με χουντική κυβέρνηση στην Ελλάδα, όργανο της Αμερικάνικης κυβέρνησης! Σήμερα; Για ΔΔΟ με την Τουρκία! Τότε «Ένωση», σήμερα ΔΔΟ!!! Για διχοτόμηση με δική τους βούλα! Δεν βλέπουν την ματαιότητα και το γελοίο του πράγματος; Βεβαίως και τα βλέπουν! Αλλά θα το παραδέχονταν και θα ανέκρουαν από χρόνια πρύμναν μόνο αν δεν ήσαν σε διατεταγμένη αποστολή. Αν είχαν καθαρό στόχο την απελευθέρωση της Πατρίδας από την τούρκικη κατοχή και όχι την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ένταξη της Κύπρου σ’ αυτήν!

Είμαι υπερβολικός; Καλααα… Θα δείξει! Όπως έδειξε και το 1974… Τώρα όμως θα είναι το ΤΕΛΟΣ! Δεν ακούμε τους Τούρκους; Να πάμε στην Ελλάδα να ζήσουμε! Η Κύπρος είναι Τουρκική!!! Λένε! Ακούει κανένας;

Ανδρέας Τ. Λουκάς

Υ.Γ. Πως σας φαίνετε η καινούργια φουστανέλα του Αναστασιάδη; Και απευθυνόμενος στους ηγέτες του Κέντρου θα τους έλεγα να σταματήσουν να ψάχνουν για υποψήφιο μεταξύ τους και να χαλάνε και τις καρδιές τους. Ιδού πατριώτης υποψήφιος! Ο Αναστασιάδης! Ξανάκουσε ποτέ κανένας μετά τον….Μακάριο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνεται σε Τούρκο και να του μιλά για «τα δικαιώματα των ανθρώπων που τα έχασαν όλα το 1974»; Εγώ δεν άκουσα! ΜΟΝΟ ο Αναστασιάδης!

>>> Κόμματα Κέντρου: Καθοριστική η επόμενη εβδομάδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.