Κόμματα Κέντρου: Καθοριστική η επόμενη εβδομάδα

Ανήσυχη ηρεμία επικρατούσε το τελευταίο 24ώρο στα κόμματα του ενδιάμεσου μετά τις καταιγιστικές δηλώσεις και αντιδηλώσεις, ενώ κατεβλήθη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Πάντως, δεν κατέστη δυνατή η οριστικοποίηση συνάντησης των πέντε κομμάτων, παρά τις δηλώσεις και προχθές της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους. Το ενδεχόμενο πενταμερούς ή τετραμερούς συνάντησης παραμένει σε εκκρεμότητα, με τις πιθανότητες πραγματοποίησής της να είναι ελάχιστες.

Ο απόηχος της ανταλλαγής επιστολών ανέδειξε και τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και παρά τις προσπάθειες να προτάξουν όλες οι πλευρές την καλή τους θέληση για συνεργασία όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό.

Ο πρώτος κύκλος επαφών των κομμάτων με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ ολοκληρώνεται ουσιαστικά σήμερα, με τη συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων των ηγεσιών των δύο κομμάτων. Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ αποτελούμενη από εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο θα τα πει σήμερα με την αντιπροσωπεία των Οικολόγων. Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα τεθούν από πλευράς ΔΗΚΟ η πρόθεση για συνεργασία όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου, με τη σύνταξη σε πρώτο στάδιο μιας κοινής πολιτικής διακήρυξης.

Το Κίνημα Οικολόγων, όπως πολλές φορές δήλωσε ο πρόεδρος του, Γιώργος Περδίκης, θέλει μια κοινή υποψηφιότητα η οποία να μην προέρχεται από αρχηγό κόμματος. Αποκλείοντας δηλαδή όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του ενδιάμεσου.

Για το θέμα απέστειλε και σχετική επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του ενδιάμεσου, τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς όμως να πάρει οποιαδήποτε απάντηση. Θέση την οποία επανέλαβε και στις πρόσφατες δηλώσεις του, διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κανένα το Κίνημα Οικολόγων.

Το σίγουρο είναι ότι οι Οικολόγοι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επίσημη απόφαση πριν το φθινόπωρο, οπόταν θα έχουν και το εκλογικό τους συνέδριο. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα επιχειρηθεί από το Κίνημα και η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας στον ενδιάμεσο με την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης μεταξύ των δύο πόλων του ενδιάμεσου, της Συμμαχίας Πολιτών από την μια και του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης από την άλλη.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο πρόεδρος των Οικολόγων σχολιάζοντας την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για στήσιμο καλπών, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ενδιάμεσου, τάχθηκε θετικά. Από την άλλη, όμως, εκτιμάται ότι αν τελικά υπάρξει συμφωνία των υπόλοιπων τριών, δηλαδή ΔΗΚΟ, Αλληλεγγυής και ΕΔΕΚ,  το Κίνημα Οικολόγων δύσκολα δεν θα τους ακολουθήσει.

Στο ΔΗΚΟ μετά τη σημερινή συνάντηση θα προχωρήσουν στον απολογισμό του πρώτου κύκλου επαφών με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος ή και πενταμερής συνάντηση, όπως αναφέρουν επίσημα τουλάχιστον κύκλοι από το ΔΗΚΟ.

Αυτός όμως που διαπιστώνεται ξεκάθαρα είναι ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά τους μια πενταμερής συνάντηση. Αντίθετα, αυτό που θέλουν είναι να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις ανταλλαγές επιστολών, συνεχίζοντας τους σχεδιασμούς τους.

Είναι προφανές ότι στο ΔΗΚΟ θέλουν να διατηρήσουν το πάνω χέρι στις κινήσεις του ενδιάμεσου και να μην επιτρέψουν στον Γιώργο Λιλλήκα να χαλάσει τα σχέδιά τους.

Στη Συμμαχία Πολιτών βρίσκονται σε στάση αναμονής, αν και δεν αναμένουν οποιαδήποτε κίνηση από μέρους των υπολοίπων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από τη Συμμαχία, «αν πραγματικά ήθελαν θα μας καλούσαν ήδη σε πενταμερή». Ωστόσο δίνουν περιθώριο μέχρι το τέλος και της ερχόμενης εβδομάδας. Εάν τελικά δεν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, τότε «θα τραβήξουμε το δρόμο μας», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους έκανε προχθές δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ για την ανάγκη σύγκλισης πενταμερούς των πατριωτικών δυνάμεων. Καθόρισε μάλιστα ως ιδανική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου που θα βρίσκεται και αυτή στην Κύπρο. Ωστόσο. κανένα επίσημο κάλεσμα δεν έγινε προς κανένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν πρόκειται να γίνει. «Εμείς είμαστε ανοικτοί για συζήτηση με όλους αλλά δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να στείλουμε επιστολή για συνάντηση σε κανένα», ανέφερε πηγή από την Αλληλεγγύη.

Σιζόπουλος: Όσοι ρίχνουν ονόματα, δημιουργούν προβλήματα

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του χθες το πρωί στον Active επανέλαβε τη θέση της ΕΔΕΚ ότι όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά, εάν όντως θέλουν η προσπάθεια επιλογής κοινού υποψηφίου να ολοκληρωθεί και να έχει θετικά αποτελέσματα.

Τόνισε επίσης για ακόμα μια φορά, την άποψη ότι «δεν έχει καμία σημασία η ονοματολογία» και πως όσοι επιθυμούν να θέσουν εκ προοιμίου ονόματα υποψηφίων χωρίς να καταλήξουν οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου σε μία πολιτική συμφωνία συνεργασίας, δημιουργούν περισσότερο προβλήματα, παρά να τα λύνουν.

Τόνισε ότι η ΕΔΕΚ δίνει έμφαση σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες έχουν τις μικρότερες διαφορές και τις μεγαλύτερες συγκλίσεις. Ο Μ.Σιζόπουλος έστειλε ακόμη το μήνυμα ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πρωθύστερα και προαπαιτούμενα.

“Φ”

>>> ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ραγδαία εξελίσσονται οι διεργασίες στον Ενδιάμεσο πατριωτικό χώρο

One thought on “Κόμματα Κέντρου: Καθοριστική η επόμενη εβδομάδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.