Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΑΙΓΑΙΟ, ΚΥΠΡΟΣ.

Νέο προκλητικό σόου δίνει η Άγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει ανοιχτά θέμα Αιγαίου και να διαμηνύει ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα» στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε την αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ η Τουρκία βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του Ερντογάν στις 16 Απριλίου και ενώ ο «σουλτάνος» έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα αντιπαράθεσης.

«Ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. […] Έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αναφέρει παράλληλα ότι η Άγκυρα προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψει την δημιουργία τετελεσμένων». 

Όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για “εορτασμό της ένωσης”».

«Δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

One thought on “Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα: «Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.