ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Παζλ για γερούς παίκτες ο ενδιάμεσος χώρος

Στο τέλος της ημέρας δεν μένουν μόνο οι εντυπώσεις αλλά και η ουσία. Όπως φαίνεται από τη σύγκρουση αναφύονται και τα προβλήματα που εδώ και καιρό προσπαθούν επιμελώς να κρύψουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου κάτω από το χαλί.

Η εβδομάδα που πέρασε δεν οριστικοποίησε απλώς το διαζύγιο του Γιώργου Λιλλήκα από τους υπόλοιπους, αλλά ανέδειξε και τις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν εντός των κομμάτων του ενδιάμεσου. Το ζητούμενο φυσικά είναι η επόμενη μέρα στον ενδιάμεσο, με τρία κεφάλαια να παραμένουν ανοικτά και να ζητούν απαντήσεις:

1. Η πόρτα της συνεργασίας των «πέντε»

Τα πράγματα είχαν από καιρό πάρει την πορεία τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γυαλί μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου –και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Συμμαχίας Πολιτών και ΔΗΚΟ– είχε ραγίσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Οι διεργασίες που προηγήθηκαν τις μέρες πριν τις εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Βουλής ήταν το πρώτο σοβαρό στίγμα για την πορεία που θα ακολουθούσε. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκλεισε τη συμφωνία με την ΕΔΕΚ όταν πρότεινε την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία της Βουλής. Η κίνηση του προέδρου του ΔΗΚΟ δεν άρεσε στον Γιώργο Λιλλήκα, καθώς την ερμήνευσε ως κίνηση που ήθελε να στείλει κάποια μηνύματα συνεργασίας των δύο, αφήνοντας τη Συμμαχία στην απ’ έξω. Ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι, όπως ανέφερε άλλωστε κατά καιρούς, δεν προηγήθηκε συζήτηση για το θέμα, αλλά το όνομα Σιζόπουλου τέθηκε ως τετελεσμένο γεγονός. «Παρόλα αυτά, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών, συμμορφωθήκαμε με την απόφαση και ψηφίσαμε τον Μαρίνο Σιζόπουλο» δήλωσε, πολλές φορές, ο Γιώργος Λιλλήκας. Πέραν βέβαια της τοποθέτησης Γιώργου Λιλλήκα, η «πολυφωνία» στον ενδιάμεσο εκφράστηκε και με τη διαφορετική πορεία της Αλληλεγγύης, η οποία κατήλθε με υποψήφιο για την προεδρία τον Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος με τις ψήφους του ΔΗΣΥ κατάφερε εκλογή.

Η τάση της διάσπασης όμως είχε και συνέχεια με τις κινήσεις που έγιναν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι οποίες δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Τρία κομματικά έμμισθα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών πήραν μετεγγραφή για το… ΔΗΚΟ. Η κίνηση αυτή, όμως, ερμηνεύθηκε από την ηγεσία της Συμμαχίας Πολιτών ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» και ως προεργασία για στήσιμο εκλογικού επιτελείου από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

2. Τα επόμενα βήματα του Γιώργου Λιλλήκα

Θεωρείται δεδομένο, και φροντίζουν άλλωστε και τα ίδια τα άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών να το μεταφέρουν προς τα έξω, ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θα προχωρήσει μέχρι τέλους με τη δική του υποψηφιότητα, είτε πετύχει, είτε όχι τη στήριξη από τον οποιονδήποτε. Ο ίδιος δηλώνει και επιμένει ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών. Η κίνησή του την περασμένη βδομάδα να στείλει επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου αποσκοπούσε πρώτιστα στο να αναδείξει, κατά την άποψή του, τη συμπαιγνία από τους υπόλοιπους τρεις παίκτες του ενδιάμεσου. Θέλησε δηλαδή να αναδείξει αυτό που υποστήριζε ότι «υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα», όπως ο ίδιος υπαινίχθηκε σε κάποιες από τις δηλώσεις του. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούσαν και οι αναφορές του για αντιομοσπονδιακό υποψήφιο και για την ανάγκη ψήφισης του ΓεΣΥ. Με την πρώτη ήθελε να προκαλέσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον οποίο θεωρεί ως δεδομένο υποψήφιο των υπολοίπων για τον ενδιάμεσο. Με τη δεύτερη αναφορά, ήθελε να προκαλέσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο για τις θέσεις του σε σχέση με το ΓεΣΥ, καθώς θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε «κλειδώσει» στο πλευρό του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον καιρό της ψηφοφορίας για ανάδειξη Προέδρου της Βουλής.

3. Λιλλήκας – ΑΚΕΛ και το στήσιμο καλπών

Από την άλλη, βέβαια, με την οριοθέτηση του προφίλ του υποψηφίου ως αντιομοσπονδιακού, ουσιαστικά αποτίναξε και τις τελευταίες γέφυρες επικοινωνίας με το ΑΚΕΛ. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι γέφυρες ήταν ήδη κλειστές και ο Γιώργος Λιλλήκας το είχε πάρει απόφαση ότι δεν θα είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Άρα μη έχοντας να χάσει οτιδήποτε βγήκε από τα δεξιά όλων των υπολοίπων, προκειμένου να αφοπλίσει ένα ακόμη επιχείρημα των υπολοίπων.

Έριξε επίσης στο τραπέζι το όνομα του Ανδρέα Αγγελίδη, με σκοπό και πάλι να προκαλέσει τους υπόλοιπους, καθώς, εάν έμπαιναν στη λογική της συζήτησης της πρότασης, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν κατά του Ανδρέα Αγγελίδη. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ όμως ήταν ξεκάθαρος ότι δεν ενδιαφέρεται. Επόμενη κίνηση του Γιώργου Λιλλήκα ήταν η πρόταση για διεξαγωγή εκλογών με σκοπό την ανάδειξη του υποψηφίου για τα κόμματα του ενδιάμεσου, φέρνοντας το παράδειγμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γαλλίας. Πρόταση την οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος της Συμμαχίας πιστεύει και υποστηρίζει, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αναδείξει την πολυσυλλεκτικότητά του ανάμεσα σε όλους τους κομματικούς χώρους.

4. Η προεκλογική πορεία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων

Η απάντηση είναι απλή και συνάμα σύνθετη. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οι τρεις τους –ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη– έχουν μια κατ’ αρχήν κοινή γραμμή. Δουλεύουν στη σύσταση μιας κοινής πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα επισφραγίσει τη συμφωνία τους. Η Ελένη Θεοχάρους μπορεί να βρίσκει ευκαιρίες σχεδόν καθημερινώς για να επαναφέρει το όνομά της στο τραπέζι ως εν δυνάμει υποψήφια, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα σταθεί απέναντι σε μια υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Εκτός και αν υπάρξει γενική ρήξη στη συνεργασία. Απ’ εκεί και πέρα οι Οικολόγοι αφήνουν την απόφασή τους για το φθινόπωρο, ωστόσο εκτιμάται ότι δύσκολα δεν θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους τρεις. 

5. Τα εσωκομματικά αγκάθια των ενδιάμεσων

Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε τα εσωκομματικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες του ενδιάμεσου. Πέραν του ΔΗΚΟ, όπου είναι λογικό να υπάρξει πρόταξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου, στους υπόλοιπους υπάρχουν ανοικτά μέτωπα. Στη μεν ΕΔΕΚ, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών, οι φωνές είναι ακόμα πιο έντονες. Για αυτό και οι κινήσεις της ηγεσίας είναι προσεκτικές. Στην Αλληλεγγύη είναι ένα ερωτηματικό η στάση Δημήτρη Συλλούρη και της ομάδας του πρώην ΕΥΡΩΚΟ την οποία ελέγχει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «χρωστά» την προεδρία της Βουλής στον ΔΗΣΥ. Διαφορετικές τάσεις φαίνεται να επικρατούν, αλλά σε πιο ήπιους τόνους, και στους Οικολόγους.

Ασφαλώς σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την εσωκομματική αντιπολίτευση στη Συμμαχία Πολιτών. Όσο κι αν ο Γιώργος Λιλλήκας δεν θέλει να δώσει υπόσταση στις αντιδράσεις, αυτές υπάρχουν και προέρχονται σχεδόν από όλη την υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα του Κινήματος. Η διαφωνία τους στην πρόταξη της υποψηφιότητα Λιλλήκα ήταν δεδομένη. 

Παρά την αποδοχή της απόφασης της Ανώτατης Συγκλήτου, η διαφωνία του αναπληρωτή προέδρου Στέλιου Αμερικάνου, του αντιπροέδρου Σίμου Αγγελίδη, του εκπροσώπου Τύπου Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, του βουλευτή Παύλου Μυλωνά και άλλων είναι καταγεγραμμένη. Αν και βρίσκονται σε στάση αναμονής, είδαν με μεγάλη καχυποψία τις κινήσεις με τις επιστολές από τον Γιώργο Λιλλήκα.

Φρίξος Δαλίτης “Φ”

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Ραγδαία εξελίσσονται οι διεργασίες στον Ενδιάμεσο πατριωτικό χώρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.