Χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο – Ο κατοχικός ηγέτης εκβίασε τον Αναστασιάδη

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΟΓΛΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΣΑΚΕΛ…

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στην απαράδεκτη θέση του για ψήφιση της πρότασης νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την οποία καταργείται η απόφαση της Κυπριακής Βουλής για το “Ενωτικό Δημοψήφισμα”, πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. 

Αυτό ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές μετά το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, το βράδυ της Κυριακής, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών συνεχίζεται.

Ο εκβιασμός του Ακιντζί, έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε σε θέση άμυνας μετά τις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρου Κυπριανού, οι οποίοι πήγαν στην αυλή του κατοχικού ηγέτη και δέχθηκαν την απειλή του για αλλαγή της απόφασης της κυπριακής Βουλής.

ΤΟ ΑΝΟΥΣΙΟ ΔΕΙΠΝΟ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε μετά από μια τετράωρη συζήτηση το δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα προς τους δύο ηγέτες. Το δείπνο ξεκίνησε στις 7.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 11.30 με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωνε τη μη επίτευξη συμφωνίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το μόνο που συμφώνησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί είναι πως ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του.

Μια εξέλιξη που αφήνει σίγουρα κερδισμένο τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μέσα από την αρνητική του στάση κατάφερε να πάρει πίστωση χρόνου ενόψει και του δημοψηφίσματος στην Τουρκία χωρίς να του φορτώνεται ευθύνη για το αδιέξοδο. Αντίθετα το κοινό ανακοινωθέν αφήνει κάπως εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αφού ως ένας από τους λόγους που δεν αποφασίστηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η απουσία των δύο ανδρών στο εξωτερικό.

Η κοινή δήλωση εκδόθηκε εξ ονόματος του «Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί». 

Όπως αναφέρεται, σημειώνεται ότι «ο Τ/κ ηγέτης και ο Ε/κ ηγέτης είχαν μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες». Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες για τη μελλοντική πορεία των συνομιλιών, προστίθεται. «Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συνεχίσει τη διαβούλευση μαζί τους για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό,» καταλήγει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

Μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Φτάνοντας στο Προεδρικό ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

>>> Με «ληγμένο μενού» στο δείπνο

2 thoughts on “Χωρίς αποτέλεσμα το δείπνο – Ο κατοχικός ηγέτης εκβίασε τον Αναστασιάδη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.