Η Ουγγαρία πέρασε νόμο που κλείνει το Πανεπιστήμιο του Σόρος

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Με την εντολή του κατεπείγοντος, ενέκρινε χθες το ουγγρικό κοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο, που μπορεί να θέσει εκτός εκπαίδευσης το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο Εβραιο-Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Από τις 28 Μαρτίου, οπότε και κατέφτασε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα στον πολέμιο του Σόρος, τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, για να δώσει το «πράσινο φως» σε έναν νόμο, που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου.

Με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά αλλά και 38 βουλευτές, που δήλωσαν απόντες, το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς το άρθρο, «φωτογραφίζει» το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, με σκοπό να προωθήσει “την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό”.

Η Ουγγαρία τον τελευταίο καιρό είχε γίνει μάρτυρας έντονων διαδηλώσεων, με ένα τεράστιο κύμα να  στηρίζει το CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Επισημαίνεται δε, ότι μόλις την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη υπέρ την συνέχισης λειτουργία του CEU.

Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες ενώ θεωρείται  ως ένα από τα 50 καλύτερα του κόσμου, στον τομέα των πολιτικών επιστημών και της νεοταξικής προπαγάνδας.

Από την πλευρά του βέβαια, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε κατηγορήσει τη διοίκηση για απάτη και διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» για το μέλλον του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας δε ότι καταληκτική ημερομηνία ώστε να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις ορίζεται ο Φεβρουάριος του 2018.

Σύμφωνα με τον νόμο, όποιο πανεπιστήμιο «στηρίζεται» από χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να δίνει πτυχία.

Η Ελληνίδα αντιδήμαρχος Βιέννης θέλει στην Αυστρία το Πανεπιστήμιο του Σόρος που διώχνουν οι Ούγγροι

Μετά την απόφαση της ουγγρικής Βουλής – έπειτα από πρόταση μάλιστα του πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπάν- να περάσει νομοθετική ρύθμιση που ενδεχομένως να οδηγήσει  στο κλείσιμο του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (CEU) στη Βουδαπέστη, που ίδρυσε ο Τζορτζ Σόρος το 1991, η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου καλεί τη διοίκηση να μεταφέρει την έδρα τους στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις της μάλιστα, την αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η κ. Βασιλάκου, η οποία τελεί και χρέη αναπληρωτή τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και είναι επικεφαλής των Πρασίνων, αναφέρει χαρακτηριστικά «εάν το πανεπιστήμιο του Σόρος αναζητήσει μία άλλη έδρα θα το προσκαλούσα ευχαρίστως στη Βιέννη».

Η κ. Βασιλάκου ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως η πρότασή της δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προσπάθεια απόσπασης του πανεπιστημίου από την ουγγρική πρωτεύουσα για λόγους ανταγωνισμού.

«Αλλά εάν πραγματικά το πανεπιστήμιο αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη Βουδαπέστη, και πριν αναγκαστεί να κλείσει τις πύλες του, η Βιέννη θα ήταν μία εξαιρετική διεύθυνση και σε κάθε περίπτωση έχει αρκετό χώρο», δήλωσε σχετικά, καθώς όπως θεωρεί μία μεταφορά του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στη Βιέννη μπορεί να είναι μόνον ένα «Σχέδιο Β» και πως θα ήταν σημαντικό να βρεθεί τώρα μία λύση για την έδρα του στη Βουδαπέστη.

Τόνισε δε, πως οι συνεργάτες της βρίσκονται ήδη σε επαφή με το πανεπιστήμιο ενώ η ίδια χθες είχε στείλει επιστολή προς τον πρύτανη Μίχαελ Ιγκνάτιεφ, προτείνοντας επίσημα τη βοήθειά της.

Η κ. Βασιλάκου, μάλιστα, ανάρτησε και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, την πρόσκληση, που έκανε προς τον πρύτανη του CEU.

>>> ΜΚΟ – Είναι η αμειβόμενη υλοποίηση πολιτικών επιλογών, πολιτικών σχεδίων

>>> Ο Σόρος ήταν συνεργάτης των Ναζί! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ

One thought on “Η Ουγγαρία πέρασε νόμο που κλείνει το Πανεπιστήμιο του Σόρος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s